ΕιδήσειςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Μάρτιο τα αποτελέσματα για τον «Γλαύκο», τερματικό στην Αίγυπτο το επικρατέστερο σενάριο λέει η Υπ. Ενέργειας

Τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος» από την κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum δεν πρέπει να αναμένονται πριν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2022, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, τονίζοντας πως η γεώτρηση θα προχωρήσει απρόσκοπτα και οι όποιες τουρκικές προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν μέσα από τη διπλωματία.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των πεπραγμένων του Υπουργείου της, η κ. Πηλείδου είπε πως η κοινοπραξία ENI/TOTAL αναμένεται να προχωρήσει σε ερευνητικές δραστηριότητες στο πρώτο μισό του 2022, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους αναμένονται εισηγήσεις από τους αδειούχους της «Αφροδίτης» για ενδεχόμενες συνέργειες με Ισραήλ ή Αίγυπτο σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Ανάπτυξη Υδρογονανθράκων

«Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους του Υπουργείου», είπε η Υπουργός. Πριν το τέλος του χρόνου, ανέφερε, έχει προγραμματιστεί η έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης της κοινοπραξίας των ExxonMobil και Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο κοίτασμα «Γλαύκος», ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση των Total και ENI στο τεμάχιο 6.

Ως σημαντικές εξελίξεις το 2021 καταγράφονται η υπογραφή τον Μάρτιο, από τους Υπουργούς Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, κοινής επιστολής για επίτευξη συμφωνίας επί των εμπορικών όρων της διαχείρισης των «Αφροδίτη» και «Ishai», καθώς και η έναρξη των εργασιών της τεχνικής επιτροπής Κύπρου – Αιγύπτου, η οποία εξετάζει διάφορα σενάρια αναφορικά με τη χωρητικότητα, τις τεχνικές προδιαγραφές, τις οικονομικές πτυχές και την πορεία του αγωγού που θα ενώνει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με τα τερματικά φυσικού αερίου της Αιγύπτου. Σήμερα, Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021, η Επιτροπή συνέρχεται στη Λευκωσία.

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάληψη της Προεδρίας του East Mediterranean Gas Forum τον Ιανουάριο του 2022. «Στόχος μας», είπε, «είναι η περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά στην πράσινη ενεργειακής μετάβαση, και η ενδυνάμωση του ρόλου της χώρας μας στην περιοχή της Μεσογείου».

Related Articles

Back to top button
Close