ΕιδήσειςΚύπρος

“Το ΓεΣΥ δεν εφαρμόζεται για να ναυαγήσει”, τόνισε ο Υπουργός Υγείας

Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί να καταβάλλεται το άπαν των δυνάμεών για τη σωστή εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), κάτι που θα επιτρέψει «να είμαστε περήφανοι για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουμε στους πολίτες μας», διατύπωσε ο Υπουργός Υγείας Κώστας Ιωάννου, τονίζοντας παράλληλα ότι «Το ΓεΣΥ δεν σχεδιάστηκε εν μια νυκτί ούτε και εφαρμόζεται για να ναυαγήσει».

ο ΓεΣΥ δεν σχεδιάστηκε εν μια νυκτί ούτε και εφαρμόζεται για να ναυαγήσει, τόνισε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «μετά από τη θέρμη, με την οποία το αγκάλιασαν οι πολίτες, θα ήμασταν αυτόχειρες αν το αφήναμε να καταρρεύσει και να επανέλθουμε στην προηγούμενη τάξη πραγμάτων». Ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξή του σε όλα τα στάδια εφαρμογής του ΓεΣΥ, καθώς και όλες τις ομάδες των παρόχων υπηρεσιών υγείας που συμμετέχουν στο Σύστημα.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις που είχαν οι πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του ΓεΣΥ, τα πλείστα εκ των προβλημάτων αντιμετωπίστηκαν και τα άλλα δρομολογήθηκαν προς επίλυση, ενώ επεσήμανε την ετοιμότητα του ΟΑΥ για την επίλυση των όποιων δυσκολιών, απόρροια, όπως εξήγησε, και της ανατροφοδότησης που δίνεται απευθείας από τους ίδιους τους παρόχους και τους ασθενείς.

Απευθυνόμενος στους δικαιούχους του Συστήματος, ο κ. Υπουργός μετέφερε το μήνυμα ότι η μετάβαση από το παλιό στο νέο Σύστημα θα πάρει χρόνο και τους κάλεσε να δείξουν την ίδια κατανόηση και υπομονή όπως είχαν τον περασμένο Ιούνιο παρά τα προβλήματα που είχε το ΓεΣΥ στην έναρξή του.

Στη συνέχεια, μιλώντας εκ μέρους του ΟΑΥ, ο Γενικός Διευθυντής του κ. Άθως Τσινωντίδης ανέφερε ότι ο ΟΑΥ, παράλληλα με τη διαχείριση των θεμάτων της 1ης φάσης εφαρμογής, μπαίνει σε μια κρίσιμη περίοδο αντιμετώπισης των ζητημάτων που αφορούν στη 2η φάση εφαρμογής, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του λογισμικού, τις διαβουλεύσεις με τους παροχείς της 2ης φάσης, την ετοιμασία των απαραίτητων Κανονισμών, και τη συνέχιση της συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες και τμήματα του κράτους για υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων που απαιτούνται για την εμπρόθεσμη και ομαλή εκκίνηση της 2ης φάσης.

Ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ 662 Φαρμακεία, 165 Κλινικά Εργαστήρια, 451 Προσωπικοί Ιατροί Ενηλίκων, 170 Προσωπικοί Ιατροί Παιδιών (Παιδίατροι) και 1,170 Ειδικοί Ιατροί.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, καθώς και τα μέλη της άτυπης συμβουλευτικής Επιτροπής που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας και αποτελείται από εκπροσώπους όλων των ομάδων παροχέων.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close