ΕιδήσειςΚύπρος

Το “Γιαβούζ” στο τεμάχιο 8 : Επιβεβαιώνονται τα περί «κλοπής» μελετών από την Τουρκία

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες περί «κλοπής» από την Άγκυρα μελετών για το τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε σήμερα πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι η Τουρκία με κάποιο τρόπο διαθέτει μελέτες για το τεμάχιο 8.

Όπως είχε διαρρεύσει η Άγκυρα, έστειλε το «Γιαβούζ», στο τεμάχιο 8, κατόπιν κλοπής ή υποκλοπής των μελετών της ΕΝΙ.

Το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ,  έχει αδειοδοτηθεί στις εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο κ. Κούσιος, ερωτηθείς για τις πληροφορίες που υπάρχουν για τις κινήσεις της Τουρκίας, ανέφερε ότι «το τεμάχιο 8 είναι ο προκαθορισμένος στόχος για να γίνουν γεωτρήσεις από την Τουρκία, ενώ υπάρχει μια πληροφόρηση, η οποία μάλλον είναι ορθή, ότι έχουν υποκλέψει κάποια σχέδια και μελέτες από κάποια εταιρεία, γι’ αυτό και πήγαν σε συγκεκριμένο σημείο».

Διευκρίνισε πάντως  ότι δεν υπάρχει ούτε υπόνοια ούτε ανησυχία ότι ΕΝΙ και TOTAL έδωσαν στοιχεία στους Τούρκους.

«Υπάρχουν πληροφορίες ωστόσο που δείχνουν ότι οι Τούρκοι με κάποιον τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες», τόνισε.

Όπως αναφέρουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» η Τουρκία είναι φανερό ότι εκμεταλλεύτηκε στοιχεία της ΕΝΙ και δεν έστειλε το «Γιαβούζ» συμπτωματικά να τρυπήσει σε σημείο που απέχει μόλις μερικά μέτρα σε μια έκταση 45 τετ. χιλιομέτρων από το σημείο που θα τρυπούσε η ΕΝΙ.

Η Τουρκία απογοητευμένη από τα μηδενικά αποτελέσματα των πέντε παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ (δύο δυτικά της Πάφου, δύο νότια της Καρπασίας και μία νότια του Πισσουρίου), αποφάσισε να μην εμπιστευτεί τους γεωλόγους της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου και των νορβηγών συνεργατών τους και να προχωρήσει, έστω και εν μέρει στα τυφλά σε πιο «σίγουρο» στόχο, που έχει επεξεργαστεί η πολύπειρη ΕΝΙ, εκτιμά η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: in.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close