ΔήμοςΗ Πόλη Μας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λακατάμιας ενημερώνεται για τον περιμετρικό Λευκωσίας

Συνεδριάζει αύριο Πέμπτη, 8 Απριλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Λακατάμιας από τις 7.15μ.μ. ως 9.15 μ.μ. στα γραφεία του Δήμου και ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρία είναι η ενημέρωση για τα έργα του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, ο οποίος αφορά άμεσα το Δήμο μας, αφού θα περάσει μέσα από τη Λακατάμια.

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να γίνει αποσυμφόρηση της λεωφόρου Τροόδους, ενώ θα δώσει ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή μας.

Η παρουσίαση  του  έργου  θα αφορά βέβαια το μέρος που εμπίπτει στα Δημοτικά όρια Λακατάμιας  και θα γίνει από τους Υπεύθυνους  του  Κλάδου  Μελετών  Υπεραστικών  και  Αγροτικών  Δρόμων  του Τμήματος Δημοσίων Έργων.  Στη Συνεδρία θα παρευρεθούν εκπρόσωποι του πιο πάνω Τμήματος για την παρουσίαση.

Η Φάση Α1 η οποία ξεκίνησε εδώ και μήνες διαλαμβάνει αυτοκινητόδρομο μήκους 7,5 χλμ, για σύνδεση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Α1 (Λεμεσού – Λευκωσίας) παρά τον κόμβο της Βιομηχανικής περιοχής Ιδαλίου με την Λεωφόρο Τσερίου, παρά την βιοτεχνική περιοχή Λακατάμιας. Περιλαμβάνει επίσης, 10 χλμ συνδετήριων δρόμων, δύο ανισόπεδους κόμβους παρά τη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου για σύνδεση με τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο και την παρακείμενη περιοχή, έναν ανισόπεδο κόμβο παρά τη βιομηχανική περιοχή Τσερίου και το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο και έναν ισόπεδο τερματικό κυκλικό κόμβο στη Λεωφόρο Στροβόλου/Τσερίου.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2023 θα τελειώσει η α’ φάση η οποία κοστολογείται στα 62 εκ. ευρώ και το έργο έχει κατακυρωθεί  στην εταιρεία Cyfield. Συνολικά σημειώνουμε ότι ο αυτοκινητόδρομος θα κοστίσει 350 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε πέντε φάσεις.

Παράλληλα με τον περιμετρικό θα εκτελούνται τα έργα και για τις οδούς Αργυρουπόλεως και Ιπποκράτους που εμπίπτουν στα δημοτικά όρια Λακατάμιας Σύμφωνα με πληροφόρηση από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, τέλος του 2021 ξεκινούν οι εργασίες για την Αργυρουπόλεως η οποία θα μετατραπεί σε λεωφόρο τεσσάρων λωρίδων. Υπολογίζεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες  το 2023.

Σύντομα (εντός του 2021) θα γίνει η προκήρυξη προσφορών για τμήμα της β’ φάσης του έργου. Πρόκειται για το τμήμα B3 το οποίο ξεκινά από τη λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λακατάμια και εκτείνεται μέχρι τους συνοικισμούς της Ανθούπολης. Στόχος είναι το συγκεκριμένο τμήμα να ολοκληρωθεί πριν το 2023. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ. Η αρχή της β’ φάσης του έργου οριοθετείται γεωγραφικά από τον κυκλικό κόμβο Τσερίου, και εκτείνεται μέχρι την λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Λακατάμιας προς την Δευτερά και καταλήγει στην Ανθούπολη. Είναι συνολικής έκτασης 5,7 χλμ και το κόστος της υπολογίζεται στα 130 εκατ.ευρώ.

Ακολούθως, εντός του 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν οι προσφορές για την 3η φάση. Η 3η φάση ξεκινά από τον κυκλικό κόμβο Ανθούπολης και φτάνει μέχρι τα Ανάγυια. Είναι έκτασης 7 χλμ και το κόστος της υπολογίζεται στα 90 εκατ. ευρώ. Η 4η φάση του έργου εκτείνεται από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού προς το Γέρι και η 5η φάση από τον κόμβο Παλαιχωρίου ενώνεται με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας- Τροόδους μέχρι την Κλήρου.

Related Articles

Back to top button
Close