ΕιδήσειςΚύπρος

Το νέο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής, παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών

Το αναθεωρημένο Στεγαστικό σχέδιο Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών και τα βελτιωμένα πολεοδομικά κίνητρα Στέγασης και Προσιτής κατοικίας, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, τα οποία στοχεύουν στην παροχή στεγαστικών διευκολύνσεων σε εκείνες τις ομάδες πολιτών, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Στο νέο σχέδιο εντάσσονται πλέον όλες οι κοινότητες Τροόδους, του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και της Περιοχής Τυλληρίας.

Με τη διαφοροποίηση των κριτηρίων οι Κοινότητες που πλέον εντάσσονται στο Σχέδιο αυξάνονται από 128 σε 259, προστίθενται δηλαδή ακόμα 131 Κοινότητες, ενώ ο πληθυσμός που καλύπτεται πλέον από το νέο Σχέδιο αυξάνεται κατά 25.

Παρουσιάζοντας τα σχέδια ο κ. Νουρής, είπε ανάμεσα σε άλλα:

“Τον Ιανουάριο του 2020 σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην παρουσία των κοινωνικών εταίρων, έγινε ανάλυση των δεδομένων και αποφασίστηκε όπως το ΥΠΕΣ προχωρήσει σε αναθεώρηση των κριτηρίων τόσο του Σχεδίου όσο και των Πολεοδομικών κινήτρων, στη βάση των ευρημάτων που είχαν διαπιστωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τον περασμένο μήνα, δηλαδή σε διάστημα 16 μηνών εφαρμογής του Σχεδίου, για μεν τις:   

  • Aκριτικές περιοχές υπεβλήθησαν 187 προτάσεις αλλά τελικά εγκρίθηκαν 139 από αυτές με συνολική δαπάνη €3.9 εκατομμύρια. Το ενδιαφέρον για τις ακριτικές περιοχές προφανώς κρίνεται σαν ικανοποιητικό.

Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε το ίδιο ενδιαφέρον και για τις 110 ορεινές περιοχές που κάλυπτε το σχέδιο και στις οποίες πρωταρχικός μας στόχος είναι η δημιουργία συνθηκών παραμονής των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, καταπολεμώντας την αστυφιλία. Πιο συγκεκριμένα για τις:  

  • Oρεινές περιοχές λήφθηκαν μόνο 28 προτάσεις και τελικά εγκρίθηκαν οι μισές, δηλαδή 14 με δαπάνη €460.000.
  • ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

Α. Στεγαστικό Σχ. Αναζωογόν. Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών περιοχών

Έχοντας κατά νου αυτή την αξιολόγηση, το ΥΠΕΣ προχώρησε σε διαβούλευση με την Ένωση Κοινοτήτων και τον Επίτροπο Ορεινών Περιοχών τους οποίους θερμά ευχαριστώ για τη συνεργασία και το πνεύμα συναντίληψης που επέδειξαν.

Έγιναν βελτιώσεις στο Σχέδιο, εισήχθησαν σημαντικά νέα κριτήρια, τα οποία θα αναλυθούν από τους συνεργάτες μου στη συνέχεια, ώστε το Σχέδιο να καταστεί πιο ελκυστικό και προσιτό.

Ι. Πρώτη βασική παράμετρος που διαφοροποιεί άρδην το νέο Σχέδιο το γεγονός ότι πέραν των Ορεινών και Ακριτικών περιοχών περιλαμβάνει πλέον και όλες τις μειονεκτικές περιοχές είτε αυτές ανήκουν σε Δήμους είτε σε Κοινότητες.

Με τη διαφοροποίηση των κριτηρίων οι Κοινότητες που πλέον εντάσσονται στο Σχέδιο αυξάνονται από 128 σε 259 προστίθενται δηλαδή ακόμα 131. Ο δε πληθυσμός που καλύπτεται πλέον από το νέο Σχέδιο αυξάνεται κατά 25,596 κατοίκους φτάνοντας τις 82.987.

ΙΙ. Δεύτερη σημαντική παράμετρος που διαφοροποιείται: η αύξηση του ανώτατου ορίου οικονομικής ενίσχυσης για τα νεαρά ζευγάρια και τις πολύτεκνες οικογένειες.

ΙΙΙ. Δημιουργήσαμε όμως και μια τρίτη παράμετρο για τις περιοχές που κρίθηκαν σαν εξόχως ορεινές και εξόχως μικρές και απόμακρες κοινότητες στη βάση βεβαίως κριτηρίων, και όχι αυθαίρετα.

Όλες τις λεπτομέρειες και τα ωφελήματα θα τα ακούσετε ευθύς αμέσως.

Β. Βελτίωση των πολεοδομικών κινήτρων Στέγασης και Προσιτής κατοικίας

Την ίδια ώρα και αφού μέσα στην τρέχουσα χρονιά έχουμε εν τω μεταξύ εξαγγείλει και εφαρμόσει δραστικά σχέδια κινήτρων για να βοηθήσουμε την οικοδομική ανάπτυξη όπως:

  • το νέο πλαίσιο αδειοδότησης που επιτρέπει εξασφάλιση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας κατά μέγιστο σε 20 μέρες,
  • την παράταση της ισχύος του σχεδίου παροχής πολεοδομικών κινήτρων για νομιμοποίηση και αδειοδότηση αυθαίρετων και νέων κατασκευών σε εγκεκριμένες αναπτύξεις μέχρι 31/12/2021
  • την παράταση ισχύος του σχεδίου παροχής πολεοδομικών κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας, επίσης, μέχρι 31/12/2021  
  • την παράταση της ισχύος του σχεδίου παροχής κινήτρων για την ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας και αυτό μέχρι 31/12/2021
  • την εφαρμογή της Εντολής 1/2017 και στις τουριστικές ζώνες αλλά και στην ειδική ζώνη της μαρίνας του Δήμου Παραλιμνίου
  • την παράταση της ισχύος των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών που έληξαν στην περίοδο της πανδημίας αλλά και την
  • υποβολή στη Βουλή του Νομοσχεδίου για τη ταχεία αδειοδότηση των μεγάλων αναπτύξεων,

ανακοινώνουμε σήμερα την αναθεώρηση των σχεδίων προσιτής κατοικίας και προσιτού ενοικίου με τα οποία συμπληρώνεται η προσπάθεια στήριξης τόσο της οικονομίας, αλλά πρώτιστα των ιδίων των πολιτών.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close