ΑπόψειςΆρθρα

Το «Σχέδιο του Αιώνα» για το Παλαιστινιακό

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού*

Η αναμενόμενη ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για το Παλαιστινιακό που ο ίδιος ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε ως το «Σχέδιο του Αιώνα» προκάλεσε από την πρώτη στιγμή έντονες αντιδράσεις τόσο από τους ίδιους τους Παλαιστινίους αλλά και από χώρες που υποστηρίζουν και στηρίζουν την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Τραμπ, το Σχέδιο προβλέπει για την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας του Ισραήλ και την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που τόσο διακαώς οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν, ενώ στοχεύει στην επίλυση ενός από τα μακροβιότερα προβλήματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα. Όμως, είναι ξεκάθαρο, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντιδράσεις από πλευράς της Παλαιστινιακής Αρχής, ότι το Σχέδιο ικανοποιεί πολύ περισσότερο τις θέσεις του Ισραήλ, δίνοντας πολύ λιγότερα απ’ ότι οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν, προωθώντας την δημιουργία ενός κράτους που δεν θα έχει γεωγραφική συνοχή και το οποίο θα περιβάλλεται από το Ισραήλ, εν μέσω ισραηλινών οικισμών και με αμφίβολη κυριαρχία.

Η πρόταση του Προέδρου Τραμπ περιλαμβάνει την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στους οικισμούς της Δυτικής Όχθης. Στην παρουσία του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να ήταν η τελευταία ευκαιρία των Παλαιστινίων για την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, με την Ιερουσαλήμ όμως να παραμένει ως η ενιαία πρωτεύουσα του Ισραηλινού κράτους, γεγονός που προκάλεσε, μεταξύ άλλων, την άμεση αντιδράση του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπας ο οποίος δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ δεν είναι για πώληση, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο ως συνομωσία μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.

Το σχέδιο χαρακτηρίζεται ως επί το πλείστον ετεροβαρές, το οποίο υποστηρίζει πλήρως τις θέσεις του Ισραήλ αναγνωρίζοντας τα μέρη που έχουν εποικιστεί και δίνοντας εδάφη στην έρημο για τους Παλαιστινίους για την χρήση τους ως αγροτικές περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, το Σχέδιο του κ. Τραμπ αναφέρει ότι η παλαιστινιακή επικράτεια θα διπλασιαστεί σε σχέση με αυτή που κατέχεται σήμερα από την Παλαιστίνη, προσφέροντας την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους. Σύμφωνα με το PLO, το Σχέδιο δίνει τον έλεγχο στους Παλαιστινίους του 15% του εδάφους όπου οι Παλαιστίνιοι έχουν ιστορική απαίτηση.

Το Σχέδιο φαίνεται να δίνει λύσεις σε όλα αυτά τα «τελικά ζητήματα» που μέχρι τώρα αφήνονταν να επιλυθούν σε άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών, όπως είναι το ζήτημα των συνόρων, το μέλλον των ισραηλινών εποικισμών στην Δυτική Όχθη, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και το μέλλον των Παλαιστινίων προσφύγων. Παραμένει, επίσης γεγονός, ότι οι Παλαιστίνιοι ήταν πλήρως απόντες από την συνομολόγηση του Σχεδίου ενώ το Ισραήλ παρευρέθηκε στο ανώτατο επίπεδο στην παρουσία του και σίγουρα συνέβαλε στην συνομολόγηση του. Το Σχέδιο ως παρουσιάστηκε ουσιαστικά αποτελεί ένα τελεσίγραφο προς τους Παλαιστινίους, οι οποίοι όμως το απέρριψαν εν τη γενέσει του, τόσο από πλευράς της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά και της Χαμάς που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας.


*Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close