ΑπόψειςΆρθρα

Το φιάσκο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης

ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΙΩΑΚΕΙΜ *

Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, δυστυχώς για ακόμη μία φορά κινδυνεύει να μπει στις ελληνικές καλένδες. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δημοσιογραφικά το βλέπω να συζητείται από το 2007, με την εκάστοτε κυβέρνηση να έχει ήδη ξοδέψει αρκετά εκατομμύρια μόνο σε μελέτες.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του αριθμού των Δήμων, η αρχική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Πετρίδη, έκανε λόγο για μόλις 14 δημοτικές Aρχές παγκύπρια. Κάτι τέτοιο θα μείωνε κατά πολύ το διοικητικό κόστος και δημιουργούσε προοπτικές οικονομικής βιωσιμότητας και ευρωστίας των νέων Δήμων. Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που ακολούθησαν, το Υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Νίκο Νουρή επανήλθε με πρόταση για 17 Δήμους για να κατευνάσει τις ανησυχίες, όμως ο λαϊκισμός συνεχίστηκε, καθώς εν τη σοφία της η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών αντιπρότεινε τη δημιουργία 20 δήμων, ίσως και 21 αν τελικά ικανοποιηθούν και οι αντιδράσεις από την Αραδίππου.

Ειδικότερα, πέραν των 17 Δήμων που προτείνει το Υπουργείο, η Επιτροπή Εσωτερικών, προτείνει την διατήρηση του Δήμου Στροβόλου ως έχει, τη διατήρηση του Δήμου Παραλιμνίου επίσης ως έχει, τη δημιουργία Δήμου Αγίας Νάπας με το Δήμο Σωτήρας και την κοινότητα Λιοπετρίου , τη δημιουργία Δήμου με τη συνένωση του Δήμου Δερύνειας με τις κοινότητες Αχερίτου και Φρενάρους, και τη δημιουργία Δήμου ανατολικής Πάφου, με έδρα τη Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αχέλειας, Τίμης, Αγίας Μαρινούδας, Αγίας Βαρβάρας, Αναρίτας και Μανδριών.Στη συνέχεια σε μια κωλοτούμπα μεγατόνων που θα ζήλευε μέχρι και η Νάντια Κομανέτσι, τόνισαν πως οι όποιες συγχωνεύσεις πρέπει να περάσουν από δημοψηφίσματα. Βλέπουμε δηλαδή τη Βουλή, αντί να σκέφτεται το γενικό καλό των πολιτών που είναι το να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές, να διεκδικεί με τις πράξεις της όσκαρ λαϊκισμού.

Την ίδια ώρα η Ένωση Δήμων επαναλαμβάνει ότι για την ίδια η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Με τη μεταρρύθμιση οι νέοι Δήμοι θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Θα είναι οικονομικά ανεξάρτητοι από το Κεντρικό Κράτος και δεν θα ασκείται πλέον έλεγχος σκοπιμότητας αλλά έλεγχος νομιμότητας. Θα είναι είναι επίσης διοικητικά αυτοτελείς από το κεντρικό κράτος, ώστε να μπορούν να ασκούν πραγματική πολιτική στην τοπική κοινωνία.

Με πιο απλά λόγια η μεταρρύθμιση θα ρυθμίζει ένα νέο σύστημα, στο οποίο οι Δήμοι θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και θα μπορούν να ασκούν ουσιαστική πολιτική, μέσω της διοικητικής και της οικονομικής τους αυτοτέλειας από το κεντρικό Κράτος. Δηλαδή, θα καταστούν πραγματικές τοπικές αυτο-κυβερνήσεις, όπως ορίζει και ο Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αντί λοιπόν η Βουλή να επικεντρωθεί στην ουσία των εκκρεμοτήτων για ολοκλήρωση του παζλ της μεταρρύθμισης που είναι η αρμοδιότητα της κοινωνικής πολιτικής, τα υγειονομικά θέματα, η διαχείριση των βιομηχανικών περιοχών, καθώς και η κατοχύρωση των δικλείδων ασφαλείας για την κρατική χορηγία στα επόμενα στάδια της διαδικασίας τονίζει την ανάγκη να γίνουν δημοψηφίσματα.

Εκκρεμότητα υπάρχει επίσης και για τις πολεοδομικές άδειες. Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο, προβλέπεται ότι αυτές θα εκδίδονται από τους Δήμους. Συγκεκριμένα, όσοι Δήμοι έχουν και σήμερα το δικαίωμα να εκδίδουν πολεοδομικές άδειες, (Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου) θα συνεχίζουν να το πράττουν, ενώ οι υπόλοιποι Δήμοι θα λάβουν αυτό το δικαίωμα σε βάθος πενταετίας.

Η Επιτροπή Εσωτερικών, ωστόσο, με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και στήριξη του ΔΗΚΟ άλλαξε την συγκεκριμένη πρόνοια και πλέον προβλέπεται πως οι πολεοδομικές άδειες, θα εκδίδονται από τα κατά τόπους Επαρχιακά Συμβούλια, κάτι το οποίο επίσης δεν αποδέχεται η κυβέρνηση. Κατά την άποψή μου το όλο θέμα οδηγείται σε ναυάγιο και όποιος ευθύνεται για αυτό θα πρέπει να τιμωρηθεί στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών. Όσοι δεν αντιλαμβάνονται το συμφέρον των πολιτών και λαϊκίζουν ασύστολα θα πρέπει να τιμωρηθούν στην κάλπη. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

  • Δημοτικός Σύμβουλος Λακατάμιας

Related Articles

Back to top button
Close