ΕιδήσειςΚοινωνικάΚύπροςΤοπικά Νέα

Το 2020 αρχίζουν τα έργα για τον περιμετρικό δρόμο-Πώς επηρεάζεται η Λακατάμια

Εντός του 2020 ξεκινούν τα κατασκευαστικά έργα για τον πολύκροτο περιμετρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, με τον κρατικό προϋπολογισμό να προβλέπει μάλιστα δαπάνη €10 εκατ. για το ίδιο έτος. Προβλέπεται η έναρξη εργασιών για το πρώτο τμήμα της Α’ φάσης, οπότε και η ολοκλήρωση δεν πρέπει να αναμένεται τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Εξάλλου, αν λογικά τα κατασκευαστικά έργα, απαιτούν περισσότερο χρόνο από τα κατασκευαστικά σχέδια για ένα έργο, να υπενθυμίσουμε ότι τα κατασκευαστικά σχέδια του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας ξεκίνησαν το 2007 και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, η μελέτη για τα κατασκευαστικά σχέδια άρχισε πριν 12 χρόνια, το 2007, έναντι ποσού €1,9 εκατ. με διάρκεια 24 μήνες. Μέχρι τώρα έχει εγκριθεί πρόσθετο ποσό για αλλαγές της τάξεως των €645.000 και ακόμα €100.000 προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2020.
Όπως αναφέρεται, έχει ήδη ετοιμαστεί η περιβαλλοντική, τεχνοοικονομική και συγκριτική μελέτη. Τα κατασκευαστικά σχέδια για όλες τις φάσεις στάλθηκαν στο Κτηματολόγιο και στις υπηρεσίες για τις δικές τους μελέτες. 
Για το 2020, προβλέπεται έναρξη εργασιών για κατασκευή του πρώτου τμήματος του έργου μεταξύ του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού και της λεωφόρου Στροβόλου – Τσερίου, μήκους 7,5 χλμ. Περιλαμβάνονται επίσης 7 χλμ. δευτερεύοντος οδικού δικτύου και 6 χλμ. συνδετικού οδικού δικτύου (κόμβοι, ράμπες κ.λπ.). 
Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνδέοντας την Ευρώπη του Ταμείου Συνοχής για την περίοδο 2014-2020. Το κόστος τού υπό αναφορά τμήματος υπολογίζεται σε €61,5 εκατ. και το ποσό συγχρηματοδότησης υπολογίζεται σε €44 εκατ. περίπου.  

Το κόστος των απαλλοτριώσεων ανέρχεται σε €8 εκατ. σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Τμήματος Κτηματολογίου. Οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν αυτή την εβδομάδα, να αξιολογηθούν και να γίνει η ανάθεση του έργου και οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν αρχές του 2020 και να συμπληρωθούν σε διάστημα 3 χρόνων.
Το τμήμα αυτό αποτελεί μέρος του σχεδιασμού για τον περιμετρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, που προβλέπεται ότι θα αρχίζει από την περιοχή Γερίου, θα συνδέεται με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού στην περιοχή Χαλεπιανών, θα διέρχεται βόρεια του Τσερίου και εντός της Λακατάμιας και θα καταλήγει στον αυτοκινητόδρομο Ανθούπολης – Κοκκινοτριμιθιάς. 
Ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος στο σύνολό του, με βάση και την τελευταία όδευση, θα έχει συνολικό μήκος 32 χλμ. και θα περιλαμβάνει συνδετήριους δρόμους πρόσθετου μήκους 25 χλμ. περίπου, καθώς και 3,2 χλμ. αστικού δρόμου στη Λακατάμια πάνω από το προβλεπόμενο υπογειοποιημένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου. Το κόστος του αυτοκινητοδρόμου υπολογίζεται προκαταρκτικά να είναι της τάξεως των €360 εκατ. περίπου. 
Η φάση Α’ αφορά το τμήμα που συνδέεται με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, μήκους 8 χλμ. με τέσσερις ανισόπεδους κόμβους – ένας είναι κόμβος μεταξύ αυτοκινητόδρομων, με κόστος €60 εκατ. Η φάση Β’, που είναι και η πλέον δαπανηρή, αφορά την επέκταση του αυτοκινητόδρομου μέχρι τον υφιστάμενο δρόμο Λευκωσίας – Παλαιχωρίου. είναι μήκους 5,7 χλμ. και διαλαμβάνει 3,2 χλμ. υπογειοποιημένο τμήμα στη Λακατάμια και τρεις ανισόπεδους κόμβους. Το κόστος της φάσης αυτής υπολογίζεται σε €130 εκατ. 
Η φάση Γ’ του έργου αφορά το τμήμα από Ανθούπολη μέχρι Ανάγυια, είναι μήκους 7 χλμ. με τέσσερις ανισόπεδους κόμβους και το κόστος της υπολογίζεται γύρω στα €90 εκατ. 
Η φάση Δ’ αφορά επεκτάσεις του περιμετρικού, μέχρι τη Βιομηχανική Περιοχή Γερίου, είναι μήκους 5 χλμ. περίπου, με δύο ανισόπεδους κόμβους και κόστος €35 εκατ. Η φάση Ε΄ αφορά επέκταση δυτικότερα της φάσης Γ΄ μέχρι τον αυτοκινητόδρομο Κοκκινοτριμιθιάς – Τροόδους, είναι μήκους 4,5 χλμ., με δύο ανισόπεδους κόμβους και κόστος €55 εκατ.  

ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΑ – ΛΑΚΑΤΑΜΙΑ 

Την απόφαση για κατασκευή κυκλικών κόμβων σε δύο προβληματικά και για την οδική ασφάλεια και για το κυκλοφοριακό σημεία του οδικού δικτύου στην περιοχή Λακατάμιας – Δευτεράς, θα προωθήσει εντός του 2020 το Τμήμα Δημοσίων Έργων, όπως αποκαλύπτουν οι επεξηγήσεις στον
προϋπολογισμό του Τμήματος για το 2020. Συγκεκριμένα, θα προωθηθούν κυκλικοί κόμβοι στις συμβολές των δρόμων Λευκωσίας – Παλαιχωρίου με τον δρόμο προς Δευτερά και στη συμβολή Μακαρίου/ Π. Κατελάρη στη Λακατάμια. Κυκλικός κόμβος προβλέπεται και στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου με 25ης Μαρτίου στην περιοχή Λατσιών.

ΠΗΓΗ: Ο Φιλελεύθερος

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close