Top NewsΔήμοςΗ Πόλη Μας

Το 2021 προκηρύσσεται η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Νικολάου (παρουσίαση+φώτος)

Το Μάρτιο του 2021 θα προκηρυχθεί το έργο της ανάπλασης του παραδοσιακού πυρήνα Αγίου Νικολάου στη Λακατάμια και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 17 μηνών. Το έργο, που περιλαμβάνει την ανάπλαση της πλατείας, αποτελεί την πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικών πυρήνων του Δήμου, ενώ θα ακολουθήσουν η ανάπλαση Αγίας Παρασκευής και Χρυσοκουλλουριώτισσας.

Αυτό αναφέρθηκε κατά την δημόσια παρουσίαση του έργου που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Λακατάμιας από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παρέστησαν η Δήμαρχος Δρ. Φωτούλα Χατζήπαπα, ο Αντιδήμαρχος κ. Πρόδρομος Τσουλούπας, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, πρώην μέλη του Συμβουλίου, καθώς και κάτοικοι Λακατάμιας και ιδιαίτερα της περιοχής του Αγίου Νικολάου.

Σε σύντομη προσφώνηση της η Δήμαρχος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την συμπερίληψη του έργου των αναπλάσεων στο κυβερνητικό πρόγραμμα, στο οποίο η κυβέρνηση θα εισφέρει τα 2/3 και το υπόλοιπο 1/3 θα επωμισθεί ο Δήμος. Ευχαρίστησε επίσης τον Μητροπολίτη Ταμασσού και τους ιερείς για τη συνεργασία προς σχεδίαση του έργου της ανάπλασης της πλατείας γύρω από την ιστορική εκκλησία.

Την παρουσίαση έκανε ο αρχιτέκτονας του Τμήματος Πολεοδομίας Χαράλαμπος Ιακώβου, ο οποίος όπως ανέφερε συνεργάστηκε με την ιδιώτη αρχιτέκτονα Μαρία Ξενεοφώντος.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Ιακώβου, το έργο θα κοστίσει 1.200.000 χωρίς το ΦΠΑ και θα καλύψει 6500 τετραγωνικά μέτρα. Στις διαφάνειες που παρουσίασε ο αρχιτέκτονας, φαίνονται οι δρόμοι και γειτονιές γύρω από την εκκλησία, να είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένα. Υπάρχει άναρχη δόμηση, είπε, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και τα σπίτια είναι ασυντήρητα. Το ευχάριστο, συμπλήρωσε, είναι πως παρέμεινε ανεπηρέαστη η πλατεία της εκκλησίας ώστε να γίνει με την ανάπλαση μια λειτουργική πλατεία.

Στόχοι της ανάπλασης είναι η δημιουργία φιλόξενου πυρήνα, ευχάριστου χώρου συνάθροισης, ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η ένταξη του πράσινου στην πλατεία. Θα γίνει ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, των περιβαλλόντων δρόμων και της πλατείας.

Στην πλατεία, σύμφωνα με την παρουσίαση θα τοποθετηθεί δάπεδο, το οποίο θα βρίσκεται σε ένα επίπεδο και όχι 2-3 που είναι σήμερα. Θα τοποθετηθούν ελεγχόμενα πασαλάκια για έλεγχο της εισόδου αυτοκινήτων στην πλατεία και κοντά στην εκκλησία, θα προ νοηθεί μικρός αριθμός χώρων στάθμευσης και θα φτιαχτούν τουαλέτες.

Επίσης, σχεδιάστηκε να κτιστεί αίθουσα για τις ανάγκες της εκκλησίας.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα επιφέρουν διαφοροποίηση στο μικροκλίμα της περιοχής, όπως είπε ο κ. Ιακώβου και θα ρίξουν τη θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Θέμα καθυστέρησης και κινήτρων

Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρατηρήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Εκφράστηκε παράπονο ότι καθυστέρησε να μπει στους προϋπολογισμούς το έργο, παρόλο που εξαγγέλθηκε εδώ και μερικά χρόνια από τον Πρόεδρο. Όπως αναφέρθηκε, ο Δήμος έχει πάρει δάνειο για το 1/3 του κόστους με  το οποίο θα συμβάλει και έτσι οι τόκοι στην τράπεζα τρέχουν… Ο αρχιτέκτονας της Πολεοδομίας ανέφερε ότι τα αρχιτεκτονικά σχέδια είναι έτοιμα, αλλά πρέπει να γίνουν τα κατασκευαστικά σχέδια και άλλα σχέδια που θέλουν κάποιο χρόνο.

Τέθηκε θέμα ασφάλειας του χώρου, αλλά και καθαριότητας, ενώ κύριο σημείο αναφοράς των κατοίκων της περιοχής είναι θα κίνητρα που πρέπει να δοθούν ώστε οι ιδιοκτήτες κατοικιών και γης να προβούν σε επενδύσεις.

 O Πόλυς Πολυδωρίδης, Αναπληρωτής Δημοτικός Γραμματέας, Δημοτικός Μηχανικός και Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι  Δήμος θα θέσει το θέμα των κινήτρων στους ιδιοκτήτες περιουσιών της περιοχής μέσα από το πρόγραμμα αναθεώρησης των τοπικών σχεδίων.

Εξάλλου, όπως λέχθηκε από μόνη της η πλατεία με την ανάπλαση θα είναι πόλος έλξης για επενδύσεις στην περιοχή.

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση:

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close