ΕιδήσειςΚόσμος

Τρίτη φορά εκλογές στο Ισραήλ μέσα σε ένα χρόνο

Η Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, ενέκρινε  τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ο σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει τη διάλυσή της και την προκήρυξη νέων πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τη 2α Μαρτίου — την τρίτη προσφυγή στις κάλπες σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στο σύνολο από 94 κοινοβουλευτικούς — κανένα από τα 120 μέλη της Κνέσετ δεν ψήφισε κατά — λίγες ώρες μετά την παρέλευση της τελικής προθεσμίας για να οριστεί νέος πρωθυπουργός μετά τις προηγούμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο, ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του κοινοβουλίου των 120 εδρών, το δεξιό Λικούντ του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και το κεντρώο Μπλε και Λευκό του στρατηγού ε.α. Μπένι Γκαντς, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Μετά τις δύο προηγούμενες πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις, την 9η Απριλίου και τη 17η Σεπτεμβρίου, ούτε ο δεξιός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ούτε ο κεντρώος αντίπαλός του Μπένι Γκαντς μπόρεσαν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Νετανιάχου, ο Γκαντς και ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν του ακροδεξιού κόμματος Γισραέλ Μπεϊτένου, παράταξης που κατά ισραηλινούς πολιτικούς αναλυτές κρίνει τις ισορροπίες ισχύος, ανταλλάσσουν σφοδρά λεκτικά πυρά. Ο Λίμπερμαν κατηγόρησε το Μπλε και Λευκό ότι εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του και τον Νετανιάχου ότι χειραγωγεί με ελατήριο τα προσωπικά του προβλήματα την πολιτική ατζέντα της χώρας.

Τον περασμένο μήνα, τρία χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες φέρεται να ενέχεται ο αρχηγός του Λικούντ, ο γενικός εισαγγελέας Αβιχάι Μάντελμπλιτ ανακοίνωσε ότι θα απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του Νετανιάχου — αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που εν ενεργεία πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει δίωξη.

Ο 70χρονος υπηρεσιακός πρωθυπουργός κατηγορείται για δωροληψία και δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης. Η υπόθεση αφορά πολιτικές χάρες από τον Νετανιάχου σε ισχυρούς επιχειρηματίες με αντάλλαγμα θετικά κάλυψη από τα ΜΜΕ και ακριβά δώρα.

Ο Νετανιάχου έχει προθεσμία ως την 1η Ιανουαρίου για να ζητήσει ασυλία ως μέλος της Κνέσετ.

ΠΗΓΗ: kathimerni.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close