ΕιδήσειςΚύπρος

«Τρύπα» εκατομμυρίων για Ταμεία Συντάξεων

Βόμβα στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας, αποτελούν τα αναλογιστικά ελλείμματα στα ταμεία συντάξεων των ημικρατικών οργανισμών και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τέλος του 2017, τα αναλογιστικά ελλείμματα έφτασαν τα €761,2 εκατ. ενώ σε σχέση με την προηγούμενη χρόνια είναι αυξημένα σχεδόν κατά €100 εκατ. 

Συγκεκριμένα στα ταμεία συντάξεως πέντε νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου τα αναλογιστικά ελλείμματα έφτασαν στα €621,7 εκατ. ενώ στους δήμους το έλλειμμα φτάνει τα €139,5 εκατ. Πάντως, σε κάποιους οργανισμούς όπως στην Cyta και στην ΑΗΚ, τα ελλείμματα μειώθηκαν.

Οι μαύρες τρύπες στα ταμεία συντάξεων αποτελούν σημαντικότατο δημοσιονομικό κίνδυνο και σε περίπτωση που οι οργανισμοί αλλά και οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τότε το κράτος θα καταβάλλει τα χρήματα, βάζοντας σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά. Αξίζει να σημειωθεί πως το κράτος σε κάποιους οργανισμούς, μέσω της κρατικής χορηγίας που περιλαμβάνεται στους προϋπολογισμούς τους, καλύπτει τα ελλείμματα.

ΠΗΓΗ: Ο Φιλελεύθερος

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close