ΕιδήσειςΚύπρος

Υπέρμαχος των ασθενών δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου στην Ευρωβουλή

Το όραμά της για μια συνεκτική, αποτελεσματική και εξωστρεφή πολιτική υγείας και ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ, χτίζοντας στα ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας και στις κατακτήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, παρουσίασε την Τρίτη στα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI), παρουσία και των μελών της Επιτροπής Γεωργίας (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η υποψήφια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου. 

Η υποψήφια Επίτροπος έθεσε μάλιστα ως κορυφαία ανάμεσα στις προτεραιότητές της επικείμενης θητείας της στην Κομισιόν, μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή ολιστική πολιτική για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των επιπτώσεων της νόσου στον πληθυσμό.  

Συγκεκριμένα κλείνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση η υποψήφια Επίτροπος σημείωσε: “Πολλοί από εσάς με ρώτησαν στο Στρασβούργο για όσα ήλπιζα να επιτύχω κατά την επόμενη θητεία της Κομισιόν. και αυτό είναι στις σκέψεις μου από την πρώτη ημέρα αυτού του ταξιδιού”. “Σε πέντε χρόνια, θέλω να κοιτάξουμε πίσω και να πούμε ότι:

  • Παραδώσαμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον καρκίνο και μειώσαμε την ταλαιπωρία που προκαλείται από τον καρκίνο,
  • παρείχαμε πιο υγιεινά και πιο πράσινα τρόφιμα στους πολίτες μας,
  • βελτιώσαμε τη δημόσια υγεία και την πρόσβαση των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη,
  • πλησιάσαμε στους πολίτες της Ευρώπης καθημερινά,
  • βεβαιώσαμε ότι η Ευρώπη εργάζεται για όλους τους πολίτες της στον τομέα της υγείας.

Αναλυτικά, η υποψήφια Επίτροπος, ξεκινώντας την τοποθέτησή της στα ελληνικά, δήλωσε πως “είναι ιδιαίτερη τιμή” για την ίδια να βρίσκεται “εδώ σήμερα σαν υποψήφια Επίτροπος Υγείας”.

“Όλοι γνωρίζουμε ότι τα θέματα Υγείας αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα κάθε Ευρωπαίου πολίτη”, δήλωσε η Στ.Κυριακίδου και δεσμεύθηκε ότι το γεγονός αυτό, θα αποτελέσει για την ίδια πυξίδα που θα την καθοδηγεί κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Επίτροπος, εάν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Στ.Κυριακίδου επεσήμανε ότι στην ΕΕ οι πολίτες σήμερα απολαμβάνουν “τα υψηλότερα πρότυπα στον κόσμο για την υγεία των ζώων και των φυτών και τα πιο προσιτά, προσβάσιμα και υψηλής ποιότητας συστήματα υγείας”, εξηγώντας ότι η νέα Επιτροπή καλείται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτές.

Σε ό,τι αφορά την εξάλειψη των ανισοτήτων, η Στ.Κυριακίδου σημείωσε ότι η Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν,”θέλει να ηγηθεί μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που παλεύει για κάνει περισσότερα” και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:¨ “για τη γενιά μας, η Ευρώπη ήταν ένα έργο που δημιουργήθηκε για να φέρει ειρήνη, ευημερία και ενότητα – για τα παιδιά μας, η Ευρώπη πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο”. “Μας λένε δυνατά και ξεκάθαρα για την έντονη επιθυμία τους να ζήσουν σε μια ‘φυσική και υγιή ήπειρο’, σε έναν πράσινο και βιώσιμο πλανήτη”, τόνισε απευθυνόμενη στα μέλη της Επιτροπής του ΕΚ.

Ενημερώνοντας τους Ευρωβουλευτές για την πρότερη δράση της, η υποψήφια Επίτροπος τόνισε ότι έχει περάσει τη ζωή της “εξυπηρετώντας δημόσιους σκοπούς”. “Έχω εκλεγεί τρεις φορές στο εθνικό μας κοινοβούλιο”, είπε και συμπλήρωσε “τιμήθηκα να εκλεγώ Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης”, δήλωσε ότι έχει 27 χρόνια εργασίας με παιδιά και εφήβους, ως κλινικός ψυχολόγος στα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου. 

“Γνωρίζω από πρώτο χέρι τη σημασία των καλά λειτουργικών συστημάτων υγείας και ότι η συλλογική υγεία των κοινωνιών μας εξαρτάται από την ατομική υγεία κάθε συγκεκριμένου πολίτη”, δήλωσε, συμπληρώνοντας “αλλά αυτό δεν αρκεί”. “Εξαρτάται επίσης από τη γενική ‘υγεία’ του πλανήτη μας”, σημείωσε.

“Στέκομαι εδώ ενώπιον σας σήμερα, έτοιμη να δεσμεύσω όλη την ενέργειά μου, όλες τις γνώσεις μου και όλες τις ικανότητές μου για την εξυπηρέτηση αυτών των ευρωπαϊκών σκοπών ως Επίτροπος για την Υγεία για τα επόμενα πέντε χρόνια”, δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η ίδια  μάλιστα επεσήμανε ότι η υγεία είναι ένας τομέας όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση “πρέπει να αγωνιστεί για περισσότερα”, τονίζοντας  ότι “δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε με αυτά που έχουμε επιτύχει”.

“Βλέπουμε μετασχηματισμούς στο κλίμα, την τεχνολογία και τη δημογραφία, που αλλάζουν τις κοινωνίες μας και τον τρόπο ζωής μας”, επεσήμανε και τόνισε ότι “η Ευρώπη πρέπει να οδηγήσει τη μετάβαση σε έναν υγιή πλανήτη και έναν νέο ψηφιακό κόσμο”.

“Πρόκειται για προκλήσεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας, επηρεάζουν την κοινωνική συνοχή, την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη”, επεσήμανε, ξεκαθαρίζοντας ότι “μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία μόνο με μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία και την ένταξη της υγείας σε όλο το φάσμα των πολιτικών”.

“Το πράσινο New Deal αποτελεί μια ευκαιρία για την ολιστική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων”, τόνισε.

“Τοποθετεί την καλή υγεία και τη βιώσιμη, θρεπτική και οικονομικά προσιτή τροφή σε μια ενιαία πολιτική ομπρέλα, η οποία στοχεύει επίσης στην ουδετερότητα του κλίματος και τη μηδενική ρύπανση”, διευκρίνισε, η υποψήφια Επίτροπος.

“Χαίρομαι που η δουλειά μου για την ασφάλεια των τροφίμων, την καλή διαβίωση των ζώων και την υγεία των φυτών θα αποτελέσει σημαντικό μέρος αυτής της ατζέντας και είμαι ενθουσιασμένη που θα οδηγήσει το έργο μας σε μια νέα στρατηγική για τα αειφόρα τρόφιμα,  θα λάβει υπόψιν κάθε βήμα της τροφικής αλυσίδας και θα φτάσει σε κάθε παράγοντα μέσα σε αυτήν, θέτοντας την κοινωνική ένταξη στον πυρήνα της”, δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου, εξηγώντας στην Επιτροπή ότι πρόκειται για προκλήσεις που αναγνωρίζει και ζήτησε τη συνεργασία των Ευρωβουλευτών στην όλη διαδικασία. “Ως βουλευτής, αναγνωρίζω τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν αυτές οι επιτροπές και ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί σας τα προσεχή έτη”, είπε στα μέλη της Επιτροπής.

Τόνισε δε πως “έχω γνωρίσει πολλούς από εσάς τις τελευταίες εβδομάδες, και είναι σαφές σε εμένα ότι μοιραζόμαστε το κοινό έδαφος σε πολλά θέματα”. Ακολούθως τόνισε ότι “η προστασία των πολιτών από κινδύνους όπως οι ενδοκρινικοί διαταράκτες, η μείωση της εξάρτησης από τα φυτοφάρμακα και η προώθηση της υγείας και της καλής διαβίωσης των ζώων είναι θέματα για τα οποία θέλω να ενώσω τις δυνάμεις σας μαζί σας”.

Ανακοίνωσε επιπλέον ότι ταυτόχρονα, θα συνεργαστεί “στενά με τις εθνικές κυβερνήσεις, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η εφαρμογή και η επιβολή των κανόνων της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα, είναι κάτι που ασφαλώς μπορούμε να βελτιώσουμε”.

“Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε τη ζημία που προκαλείται στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και στη δημόσια υγεία όταν δεν τηρούνται οι κανόνες – οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι επιτακτική προκειμένου να πετύχουμε – η  διαφάνεια και η ειλικρίνεια πρέπει να είναι ο φάρος μας”, τόνισε η Στ.Κυριακίδου.

“Πρέπει να επιμείνουμε σε θέματα όπως η απάτη τροφίμων που υπονομεύουν την ενιαία αγορά και την εμπιστοσύνη των πολιτών μας”, συμπλήρωσε και υποσχέθηκε να διασφαλίσει “ότι έχουμε τα κατάλληλα μέσα για να διατηρήσουμε  υγιείς τους πολίτες μας και γι `αυτό είναι ζωτικής σημασίας ένα σταθερό ρεύμα προσιτών φαρμάκων”.

“Το φαρμακευτικό σύστημα της ΕΕ έχει δώσει στους πολίτες πρόσβαση εδώ και δεκαετίες σε υψηλής ποιότητας και οικονομικά προσιτά φάρμακα”, υπενθύμισε  τους ευρωβουλευτές και υποσχέθηκε περαιτέρω να επικεντρωθεί “στην εφαρμογή ενός εκσυγχρονισμένου και πιο ισχυρού νομοθετικού πλαισίου για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα”.

“Αυτό πρέπει να γίνει προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των ασθενών και να εδραιωθεί ο ρόλος της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα αυτό”, είπε η Στ.Κυριακίδου.

Όπως δήλωσε μάλιστα η υποψήφια Επίτροπος, “οι ψηφιακές τεχνολογίες και η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να αξιοποιηθούν σε αυτή την προσπάθεια, επειδή μπορούν να αποφέρουν συγκεκριμένα οφέλη στους ασθενείς και τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας”, υποσχόμενη να μεγιστοποιήσει αυτό το δυναμικό και θεωρώντας “τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα, “η Ευρώπη έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή” τονίζοντας ότι “μια Ευρωπαϊκή Ένωση που προσπαθεί απλούστατα δεν μπορεί να είναι εσωστρεφής”. “Το πεδίο των ενεργειών μας πρέπει να είναι παγκόσμιο και πολυμερές, φθάνοντας πολύ πέρα ​​από τα σύνορά μας”, ξεκαθάρισε. “Η αντιμικροβιακή αντοχή είναι ένας σοβαρός κίνδυνος τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο: το ρολόι ταιριάζει και πρέπει να δράσουμε τώρα”, τόνισε η υποψήφια Επίτροπος. “Η Ευρώπη θα πρέπει να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας” δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου και υποσχέθηκε να υποστηρίξει “μια διεθνή συμφωνία για τη χρήση και την πρόσβαση σε αντιμικροβιακά φάρμακα”. Επεσήμανε δε ότι κυρίως για αυτό το λόγο, θα δώσει επίσης προτεραιότητα στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την υγεία ενάντια στη μικροβιακή αντοχή (σσ. λόγω υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών).

Η Στέλλα Κυριακίδου,  επέλεξε μάλιστα να κλείσει την τοποθέτησή της ενώπιον της Επιτροπής αναφερόμενη στον, καρκίνο, “μια εμβληματική προτεραιότητα για την επόμενη Κομισιόν και πολύ κοντά στην καρδιά μου”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

“Το 40% από εμάς θα αντιμετωπίσει τον καρκίνο στη ζωή μας. Δεν υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν έχουν επηρεαστεί κατά κάποιο τρόπο από αυτή την ασθένεια”, σημείωσε λέγοντας ότι “αυτό από μόνο του είναι αρκετός λόγος ώστε ο καρκίνος να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας στον τομέα της υγείας”.

Ξεκαθάρισε δε ότι “η καταπολέμηση του καρκίνου θα απαιτεί όλα τα χέρια στο κατάστρωμα και μια πραγματικά οριζόντια προσέγγιση της πολιτικής για την υγεία”.

“Τα πάντα, από το φαγητό που τρώμε, από τον τρόπο ζωής που διάγουμε, από τα φάρμακα, τη φροντίδα και την τεχνολογία στα οποία έχουμε πρόσβαση, έχουν μεγάλη σημασία για την καταπολέμηση του καρκίνου – κάθε ένας είναι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα που έχει μόνο ένα στόχο – να μειώσει τον αντίκτυπο του καρκίνου στην Ευρώπη”, εξήγησε αναλυτικά η Στ.Κυριακίδου.

Ανακοίνωσε δε ότι οραματίζεται ένα “Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου που αγγίζει όλες τις ενέργειες ”, από τη φάρμα στο πιρούνι”, όπως δήλωσε, “το πράσινο new deal, την αντιμικροβιακή αντίσταση, την οικονομική προσιτότητα των φαρμάκων”.

“Πρέπει να φροντίσουμε για την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την έρευνα, την επιβίωση των ασθενών του καρκίνου και την παρηγορητική φροντίδα”, σημείωσε, τονίζοντας ότι “αυτό πρέπει να συμπεριλάβει τομείς και βιομηχανίες εκτός του τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος”.

Υπενθύμισε δε στα μέλη της Επιτροπής ότι έχει ήδη συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον καρκίνο στο παρελθόν, υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου της Europa Donna, ως δικηγόρος ασθενών – και συνεχίζει να συνεργάζεται ε την ιατρική κοινότητα, τη βιομηχανία, την κυβέρνηση και τα κοινοβούλια.

Αποκάλυψε δε ότι ήταν “ένας από αυτούς που συμμετείχαν στην έγκριση του πρώτου ψηφίσματος για τον καρκίνο του μαστού στο Κοινοβούλιο το 2003”.

“Η διαφορά στη ζωή των καρκινοπαθών ήταν πάντα η κατευθυντήρια αρχή μου”, δήλωσε και προσέθεσε: “μιλώντας από προσωπικές εμπειρίες, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή θα συνεχίσει να είναι η καθοδηγητική αρχή στην τρέχουσα αποστολή μου, εάν επιβεβαιωθώ ως Επίτροπος”.

Καταλήγοντας η υποψήφια  Επίτροπος ζήτησε επί  της ουσίας να της δοθεί η εξουσιοδότηση να τηρήσει “τις αρχές που πίστευα και πάλεψα πάθος για όλη μου τη ζωή”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υποσχέθηκε να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κράτη Μέλη, τους ενδιαφερόμενους και τους συναδέλφους της Επιτρόπους “για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Ευρώπη”, διευκρινίζοντας ότι όταν εντοπίζουμε τις αδυναμίες στα συστήματά μας, πρέπει να συντονιστούν για να παρουσιάσουν λύσεις, “να δρουν με ενεργητικότητα, φιλοδοξία και δέσμευση”, ζητώντας από τους ευρωβουλευτές τη δημιουργία “μιας συνεργασίας με βάση την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία”.

“Πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να φέρουμε αποτελέσματα”, προέτρεψε η Στ.Κυριακίδου και διευκρίνισε ότι “αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ μπροστά σας σήμερα – για να ζητήσω την υποστήριξή σας για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους μαζί”.

“Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εμπνεύσουμε, να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας προς τις μελλοντικές γενιές – η ισχύς εν τη ενώσει”, κατέληξε η υποψήφια Επίτροπος.  Ερωτήσεις ευρωβουλευτών Με επιπλέον 19 ερωτήματα και απαντήσεις για την αντικαρκινική πολιτική της ΕΕ, τα φυτοφάρμακα, τη γλυφοσάτη, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τη χρήση της επιστήμης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε όλα τα συσχετιζόμενα ζητήματα, ολοκληρώθηκε και ο 2ος γύρος της ακρόασης της υποψηφίας Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου.

Όπως η ίδια δήλωσε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, άκουσε τις ανησυχίες των μελών: “Δεν ήταν βόλτα το πάρκο”, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να δώσει λύσεις και διαβεβαιώνοντας για συνεργασία και διαφάνεια. Αναλυτικά, απαντώντας σε ερώτηση τι μέτρα θα έπαιρνε για ψηφιοποίηση του τομέα της υγείας, είπε ότι είναι στην επιστολή αποστολής η δημιουργία ψηφιακού αρχείου.” Είναι πολύ σημαντική η ψηφιοποίηση για τους ασθενείς. Πρέπει για χάρη των ασθενών να το κάνουμε, θα προωθήσει την έρευνα και καινοτομία και αυτό θα επιτρέψει σε ανθρώπους π.χ. με σπάνιες παθήσεις να έχουν σωστή περίθαλψη. Αλλά πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί με την προστασία προσωπικών δεδομένων όταν μιλούμε για την ηλεκτρονική υγεία”, ξεκαθάρισε.

Σε σχέση με την ηθική διάσταση και τη δημιουργία αρχείου ασθενών προσβάσιμων από μια χώρα σε άλλη, η Στ.Κυριακίδου απάντησε ότι ένα πρόβλημα είναι ότι δεν είναι όλα τα κράτη στο ίδιο στάδιο και σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση. Αρα πρέπει να ενθαρρυνθούν τα κράτη να ανεβάσουν το επίπεδό τους και να προχωρήσουμε με την ψηφιοποίηση στον τομέα της υγείας. Πρέπει να αυξήσουμε την πληροφόρηση του τι είναι διαθέσιμο στους ασθενείς, διευκρίνισε.

Σε έτερη ερώτηση για το φιλόδοξο σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου και τη σημασία της πρόληψης που σημαίνει να αντιμετωπιστούν κάποια πολύ ισχυρά συμφέροντα από βιομηχανίες, όπως καπνού, αλκοόλ κ.λπ, η Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι ναι είναι πρόθυμη για διάλογο αλλά όχι για να χαμηλώσει τον πήχη. “Πρέπει να διασφαλίσουμε πως οτιδήποτε αγγίζει την πρόληψη πρέπει να προσεγγιστεί”, δήλωσε. “Ναι το σχέδιο για τον καρκίνο είναι φιλόδοξο αλλά αν συνεργαστούμε μπορούμε να το υλοποιήσουμε”, σημείωσε. “Ο καρκίνος είναι μέρος της καθημερινότητας πολλών πολιτών και πρέπει να το δούμε ολιστικά”, είπε. “Η πρόληψη είναι σημαντικό μέρος αυτού και ο τρόπος ζωής είναι κομμάτι της πρόληψης”, είπε  τονίζοντας ότι κατά συνέπεια θα εργαστεί, είπε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά ίση πρόσβαση στις θεραπείες για καρκίνο, αλλά και για αναθεώρηση του κανονισμού για παιδιατρική περίθαλψη, είπε ότι θα αναμένει την έκθεση αξιολόγησης. “Για μένα είναι καθαρό ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας”, δήλωσε. Σε ό,τι αφορά την έλλειψη “στάνταρτς” για τον καρκίνο των ενηλίκων, η κ. Κυριακίδου είπε ότι υπάρχουν πρωτόκολλα αλλά δεν ακολουθούνται πάντα και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα εφαρμόζονται. Η διάγνωση και η πρόληψη σώζουν ζωές και είμαστε υπεύθυνοι για εφαρμογή αυτών με βάση τα καθορισμένα κριτήρια. Δεν αγγίζουμε επίσης τι γίνεται αφού ο ασθενής επιβιώσει του καρκίνου, ποιας αντιμετώπισης τυγχάνει για παράδειγμα στην εργασία. Και σε αυτά στοχεύει η στρατηγική αντιμετώπισης του καρκίνου. Σε συμπληρωματική ερώτηση για έλλειψη φαρμάκων για τον καρκίνων, είπε ότι η στρατηγική ενάντια στον καρκίνο θα περιλαμβάνει και τα φάρμακα. Γνωρίζω είπε ότι οι οικονομικές δυσκολίες επέδρασαν σε αυτόν τον τομέα στις χώρες που τις αντιμετώπισαν. Σε άλλη ερώτηση για πρόληψη του καρκίνου, και την έλλειψη διαφάνειας, είπε ότι η διαφάνεια πρέπει να είναι στην καρδιά του ό,τι κάνουμε. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η εμπιστοσύνη σχετίζεται με τη διαφάνεια. Οι αλλαγές στο γενικό νόμο της ασφάλειας τροφίμων αφορούν τη διαφάνεια, τόνισε και διευκρίνισε ότι άλλα θέματα αφορούν όχι τη διαφάνεια αλλά την αντίθεση κρατών μελών για εφαρμογή. “Αλλά χωρίς διαφάνεια δεν μπορούμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Στόχος μου είναι να εργαστώ σε συνεργασία και με το ΕΚ για να μπορέσουμε να το πετύχουμε”, δήλωσε.

Σε συνέχεια αυτού του θέματος, σημείωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τα Κράτη Μέλη για την ανάγκη διαφάνειας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη φαρμάκων γενικά απάντησε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, τιμές, βιομηχανία κ.λπ. και η έγκαιρη πρόβλεψη για ελλείψεις είναι σημαντική. Αναφέρθηκε δε στην παράλληλη κυκλοφορία φαρμάκων. “Η πρόσβαση στα φάρμακα και η τιμολόγηση είναι σημαντικά στοιχεία. Είναι δικαίωμα του ασθενή η πρόσβαση σε ασφαλή φάρμακα και σε τιμές που μπορεί να αγοράσει”, ξεκαθάρισε.

Σε ό,τι αφορά τη διαφοροποίηση στα τέλη που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, είπε ότι αυτό πρέπει να εξεταστεί και θα μπορούσε να ενθαρρύνει την καινοτομία για νέα ασφαλή φάρμακα. Σε άλλο σημείο η υποψήφια Επίτροπος επανέλαβε ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει ηθική υποχρέωση να παρέχει στους ασθενείς πρόσβαση στα φάρμακα και δεσμεύθηκε να το θέσει στο επίπεδο της πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τα παρασιτοκτόνα και φυτοφάρμακα, θέμα που θίχτηκε μέσα από τις ερωτήσεις αρκετών ευρωβουλευτών και για τη μείωση της εξάρτησης κρατών μελών και τι συγκεκριμένα προτίθεται να κάνει, επανέλαβε ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα, ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν εφαρμόζεται και ότι εκεί που αυτό γίνεται πρέπει να λαμβάνονται μέτρα. “Αυτό είναι μέρος της Πράσινης Συμφωνίας και από τη στρατηγική ‘από το Αγρόκτημα στο Πιάτο’”, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα για τη χρήση της γλυφοσάτης, η υποψήφια Επίτροπος αναγνώρισε ότι το ζητούμενο είναι αφενός η διαφάνεια και ξεκαθάρισε ότι ο στόχος είναι να βασίζουμε στις αποφάσεις μας στην επιστήμη και να μειώσουμε τους κινδύνους. Σημείωσε ότι και αυτό αποτελεί τμήμα του πράσινου new deal και της ολιστικής προσέγγισης για την υγεία.
κομμάτι του green deal. Ζήτησε δε να ενθαρρύνουμε ως ΕΕ τη χρήση για λιγότερο επικίνδυνες εναλλακτικές γενικώς.

Απαντώντας σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση των Γενετικά Τροποιημένων Οργανισμών, σημείωσε ότι “είναι ευαίσθητο και διχαστικό ζήτημα”, επισημαίνοντας πως  ότι και να λέει η επιστήμη οι πολίτες δεν τους εμπιστεύονται (τους GMOs). Σημείωσε ότι η βελτίωση της νομοθεσίας για τα τρόφιμα “θα μας βοηθήσει” , επεσήμανε ότι η EFSA επιτρέπει μόνο τους ασφαλείς GMOs αλλά τα Κ-Μ λαμβάνουν υπόψιν και το τι επιθυμούν οι πολίτες. Τόνισε ότι  γνωρίζει την σχετική με το θέμα απόφαση του ΔΕΕ, και δεσμεύθηκε να δουλέψει με συνεργασία με τους θεσμούς και τα Κ-Μ. “Πάντα θα σέβομαι τη Δημοκρατία και θα ακούω το ΕΚ”, δήλωσε τονίζοντας ότι ο ρόλος του ΕΚ για να φέρνει τα ζητήματα στην επιφάνεια.

Σε σχέση με το θέμα της ποιότητας των τροφίμων είπε ότι μοιράζεται τις ανησυχίες των ευρωβουλευτών και οι απάτες με τρόφιμα κλονίζουν την υγεία και εμπιστοσύνη των πολιτών. Πρέπει, είπε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα διαθέσιμα και ευρωπόλ για να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Αυτό στο οποίο θα στόχευα είναι να έχω μια υπεύθυνη φωνή χρησιμοποιώντας ως βάση την επιστήμη για να πείσω ότι πρέπει να προχωρήσουμε με τις πολιτικές που χρειάζεται και για αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε ό,τι αφορά τρόφιμα. Η γεωργία εγκαταλείπεται στην ΕΕ, ήταν το σχόλιο Ευρωβουλευτή και η ερώτηση για παγκόσμια ηγεσία από την ΕΕ, απάντησε ότι δεν μπορεί να ην είναι  ΕΕ παγκόσμιος ηγέτης και στην υγεία και στην τεχνολογία, κλινικές δοκιμές για ασθενείς.

Ακολούθως η υποψήφια Επίτροπος αναφέρθηκε στο θέμα των αντιεμβολιαστών και την επανεμφάνιση  ασθενειών που είχαν εξαφανιστεί και το συσχέτισε μεταξύ άλλων με την κατακερματισμένη εμβολιαστική πολιτική των Κ-Μ, αλλά και την παραπληροφόρηση. Δεσμεύθηκε δε εκ νέου για προώθηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων με βάση την επιστήμη. “Δυστυχώς μια οπισθοδρόμηση είναι τόσο εύκολη όσο είναι να διαδόσεις παραπληροφόρηση. Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για σωστή διάχυση επιστημονικής πληροφορησης. Η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι παγκόσμιο πρόβλημα και η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί σε αυτό το θέμα. Δεν μπορούμε τόνισε να έχουμε χιλιάδες θανάτους, παιδιά να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού. Πρέπει να πολεμήσουμε την παραπληροφόρηση”, ξεκαθάρισε η Επίτροπος.

Απαντώντας σε ερώτημα σε σχέση με την ψυχική υγεία, η υποψήφια Επίτροπος διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο της ολιστικής στρατηγικής για την υγεία και ειδικότερα την ανθρώπινη υγεία, επιβεβαίωσε ότι περιλαμβάνεται η ψυχική υγεία, αναφερόμενη στο στίγμα, ή τους περιορισμούς που υπάρχουν ακόμα σε πολλά Κ-Μ στα οποία δεν της δίδεται η δέουσα σημασία όχι μόνο σε σχέση με την κατάθλιψη στους ενήλικες, αλλά και πολλών άλλων ειδών προβληματικές καταστάσεις. Δήλωσε δε ότι η ψυχική υγεία δεν ήταν στην ατζέντα για πάρα πολλή καιρό. Εντόπισε σχετικά προβλήματα για να τονίσει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ξαναμπεί στην ατζέντα και ότι αυτή η τάση πρέπει να αναστραφεί. Ειδική αναφορά έκανε σε θέματα που σχετίζονται με εφήβους και προβληματικές συμπεριφορές πέραν της κατάθλιψης και τόνισε την ανάγκη για προληπτικές ενέργειες.

Ερωτηθείσα για συγκεκριμένα μέτρα, είπε ότι η ψυχική υγεία αφορά πολλές παραμέτρους. Ανάφερα τη ψυχική υγεία στην εναρκτήρια ομιλία μου. Συνήθως οι ψυχικά ασθενείς είναι το ξεχασμένο τμήμα το πληθυσμό και προτίθεμαι να είμαι η φωνή για αυτό.

Σε ό,τι αφορά τη φυματίωση, την ηπατίτιδα, και το HIV, η υποψήφια Επίτροπος παρέπεμψε σε απόφαση του ΕΚ το 2017 και είπε ότι το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης βοηθά τα κράτη μέλη.

Για την υγεία των ζώων ήταν η ερώτηση μέλους της Επ. Γεωργίας και στον ιό του αφρικανικού πυρετού των χοίρων, η υποψήφια Επίτροπος τόνισε ότι θεωρεί την υγεία των ζώων και φυτών τμήμα της υγείας συνολικά. Επεσήμανε ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και αυτό που χρειάζεται είναι ο αυστηρός έλεγχος, ευαισθητοποίηση του κοινού και ενημέρωση για να παρεμποδιστεί η διάδοση.

Συνεχίζοντας για ίδιο θέμα και σε συμπληρωματική ερώτηση για ενδεχόμενο δημιουργίας μηχανισμού, η Στ.Κυριακίδου δήλωσε ότι υπάρχει παρέμβαση σε περιπτώσεις κρίσης, όπως επιδημίες. Η ΕΕ κατάφερε να περιορίσει αυτό τον ιό και τόνισε τη σημασία να είμαστε της πρόληψης. Σε ότι αφορά τ θέμα δημιουργίας σχετικού μηχανισμού (αντίστοιχο του RescEU) αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας. Πολλά έγιναν για εξάλειψη αυτής της συγκεκριμένης επιδημίας, ανέφερε ότι έγιναν πολλά στην ΕΕ.

Υπενθύμισε σε σχέση με δυσπιστία προς EFSA ότι χρειάζεται αντικειμενική αξιολόγηση. Θα είναι υπό την ευθύνη της και αν διαπιστώσει οποιαδήποτε παρέμβαση που θα επηρέαζε την εγκυρότητά της θα αναλάμβανε την ευθύνη.

Σε ερώτηση για τα φυτοφάρμακα που υποβλήθηκε εκ νέου η Στ.Κυριακίδου επανέλαβε τα όσα προανέφερε και τόνισε τη σημασία της επιστήμης στο θέμα. Πρόσθεσε την ανάγκη αύξησης της διαφάνειας και επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση της εξάρτησης από τα φυτοφάρμακα.

Η διατροφή και η σημασία της στην υγεία επισημάνθηκε από ευρωβουλευτή και οι ενέργειες για σωστή σήμανση τροφίμων, προώθηση υγιεινών επιλογών για να απαντήσει η κ. Κυριακίδου για το παράδοξο της παχυσαρκίας, της σπατάλης τροφίμων από τη μια και από την άλλη της έλλειψης τροφίμων ή μη πρόσβαση ενός μέρους του πληθυσμού. Για διατροφική σήμανση, είπε ότι πρόσφατα αναφέρθηκε ότι δεν είναι πάντα ακριβείς.

“Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα – πολλοί καταναλωτές επισημαίνουν την ανάγκη για σωστή σήμανση και εφτά κράτη μέλη προχώρησαν από μόνα τους. Πρέπει να βρούμε κοινούς τρόπους για έχουν οι καταναλωτές πρόσβαση σε ασφαλή πληροφόρηση για τα τρόφιμα. Αυτό αξιολογείται και θα έρθω με πρόταση.

Οι υψηλές τιμές των φαρμάκων επανήλθαν ξανά στις ερωτήσεις και σε σχέση με το ποσοστό κερδοφορίας της βιομηχανίας, τις δαπάνες π.χ. για μάρκετινγκ και την έλλειψη διαφάνειας για να ερωτηθεί η Στ.Κυριακίδου τι θα κάνει επ αυτού. Αυτό το πρόβλημα που επηρεάζει τις ζωές των πολιτών, η Στ.Κυριακίδου είπε ότι θα εργαστεί με Κράτη Μέλη και εμπλεκόμενους παράγοντες στον τομέα και υπενθύμισε τη νομική υποχρέωση της βιομηχανίας να παρέχουν πρόσβαση σε φάρμακα και τόνισε την ανάγκη μελέτης της τιμολόγησης ου εμποδίζει πρόσβαση ασθενών. Πρέπει, τόνισε, να γίνουν πολλά ακόμα “και αυτό θα είναι ψηλά στην ατζέντα μου”, δήλωσε.

Σε ερώτηση τι είδους Επίτροπος θα είναι, η Στ. Κυριακίδου απάντησε με χιούμορ δηλώνοντας “θα πρέπει να γίνω Επίτροπος πρώτα και τότε θα αφήσω εσάς να αποφασίσετε τι είδους Επίτροπος θα είμαι”.

Σε σχέση με Brexit, πρόσβαση σε φάρμακα και ελλείψεις, είπε ότι υπάρχει ανησυχία και ότι θα αξιολογήσει πρώτα την κατάσταση και μετά θα είναι στη διάθεση όλων για  το πώς θα αντιμετωπιστεί.

Απαντώντας εκ νέου σε σχέση με τα αντιβιοτικά, η Στ.Κυριακίδου σημείωσε ότι έχουμε ένα νέο κανονισμό για φάρμακα που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αντίστασης στα αντιβιοτικά και ότι κάποια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία. Ανέφερε τη βιομηχανία την οποία προέτρεψε για καινοτομία σε σχέση με τα αντιβιοτικά και τόνισε ότι θα ήθελε να δω την αξιολόγηση για τα φάρμακα προτού προτείνει νέα νομοθεσία. Συχνά το θέμα είναι η εφαρμογή. Η νομοθεσία για παιδιατρικά φάρμακα άλλαξε τη ζωή πολλών παιδιών και να την αξιολογήσουμε πρώτα.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Κομισιόν το 2017 πρότεινε το δεύτερο σχέδιο για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και είναι πολύ σημαντικό ότι αυτά περιλαμβάνονται στην επιστολή αποστολής μου. “Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και να αναλάβουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση”. 

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close