ΔήμοςΗ Πόλη Μας

ΥΠΕΣ: Πέντε φορές κάτω το κόστος υπηρεσιών ανά πολίτη με βάση το νέο Νομοσχέδιο για την ΤΑ

Μέχρι και πέντε φορές μειωμένο θα είναι το κόστος υπηρεσιών ανά κεφαλή το χρόνο σε κάποιους Δήμους, με το νέο νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ανακοινώνοντας πως η επεξεργασία του Νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί και οδεύει προς το Υπουργικό και στη συνέχεια στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Νουρής είπε αρχικά ότι έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των Περί Δήμων και Περί Κοινοτήτων νομοσχεδίων και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα κείμενα και αφού περάσουν από το Υπουργικό θα κατατεθούν στην Βουλή.

 «Έχει ωριμάσει ο καιρός, οι πολίτες αναμένουν αυτή την τεράστια μεταρρύθμιση, η Κυβέρνηση θα φέρει ενώπιον του Κοινοβουλίου ένα νομοθέτημα το οποίο κατά τη δική μας εκτίμηση λειτουργεί ξεκάθαρα υπέρ των πολιτών και δημιουργεί σημαντικότατες οικονομίες κλίμακας στα θέματα παροχής υπηρεσιών», είπε.
 
Ο κ. Νουρής είπε πως μέσα από το Νομοσχέδιο δημιουργούνται οικονομικά βιώσιμες και διοικητικά ανεξάρτητες μονάδες, και τόνισε πως η πεμπτουσία του Νομοσχεδίου έγκειται στο γεγονός ότι οι αρμοδιότητες που θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνοδεύονται με τους ανάλογους οικονομικούς πόρους.


 Αύξηση χορηγίας σε 117 εκ. ευρώ
Με βάση τους υπολογισμούς, από τα 57 εκ ευρώ κρατικής χορηγίας που σήμερα λαμβάνουν οι Δήμοι, αυτή θα ανέλθει στα 117 εκ με την απόδοση του σημαντικότατου εσόδου των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων όπως και άλλων τελών όπως των τελών αδειοδότησης. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, οι τοπικές αρχές θα είναι οικονομικά αυτοδύναμες, ενώ παράλληλα θα είναι και διοικητικά ανεξάρτητες αφού η γραφειοκρατία που σήμερα περιβάλλονταν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, δεν θα υπάρχει.
 
Ο κ. Νουρής ανέφερε πως με το Νομοσχέδιο εισάγονται και υποχρεώσεις στις τοπικές αρχές με τη πιο σημαντική να αφορά την υποχρέωση τους να παρουσιάζουν ισοσκελισμένους ισολογισμούς με συνέπειες αν αυτό δεν γίνεται. Επίσης, περιορίζεται το κόστος στις δαπάνες προσωπικού των Δήμων στο 40 με 45% του συνολικού προϋπολογισμού, σε αντίθεση με κάποιες περιπτώσεις σήμερα που ξεπερνούσαν το 65%.
 
Ο Υπουργός είπε πως είναι στη διάθεση της Επιτροπής να συμμετέχει στις συνεδρίες της μέχρι και 2 φορές την εβδομάδα αν χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η συζήτηση, και χαιρέτισε τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ελένης Μαύρου ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση πριν από τις θερινές διακοπές.

Θα ωφεληθούν οι πολίτες
 
Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση του κατά κεφαλής κόστους ανά πολίτη με βάση τα νέα δεδομένα, ο κ. Νουρής είπε πως μέσα από τη μελέτη διαφάνηκε ότι το κόστος υπηρεσιών ανά κεφαλή κατ΄ έτος μπορεί να κατέλθει μέχρι και 5 φορές σε σχέση με σήμερα. Όπως είπε, οι πολίτες σήμερα σε έναν μικρό Δήμο ανά κεφαλή χρεώνονται για κόστος υπηρεσίας 1143 ευρώ κατ΄ έτος για συγκεκριμένες υπηρεσίες, τονίζοντας πως η επιστημονική μελέτη καταδεικνύει πως αυτό το κόστος με τη συμμετοχή τους σε ένα μεγαλύτερο αυτοδιοικητικό σχήμα μπορεί να μειωθεί στα 245 ευρώ.
 
«Αυτό το ωφέλημα σαφέστατα θα μετακυλησθεί υπέρ των πολιτών είτε με μειώσεις φορολογίας είτε με τη χρησιμοποίηση τους σε συγκεκριμένα έργα τα οποία έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close