ΑπόψειςΆρθρα

Υποστράτηγος Τάσος Μάρκου « Άνθρωπος – Ήρωας -Θρύλος»

Αλέξης Χαραλάμπους*

Τη Δευτέρα. 25 Νοεμβρίου 2019, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ» σε συνεργασία με το Δήμο Στροβόλου και το Υπουργείο Άμυνας παρουσίασε το εξαιρετικό αφιέρωμα «Τάσος Μάρκου – Άνθρωπος, Ήρωας, Θρύλος»

Πρόκειται για ένα διάβα στη ζωή του ένδοξου και τιμημένου αυτού ήρωα της πατρίδας από τη στιγμή της γέννησης του, φτάνοντας στη στιγμή της απώλειάς του και καταλήγοντας στο σήμερα.

Μουσικές, εικόνες, τραγούδια και αφηγήσεις, όλα μαζί συνέθεσαν την προσωπικότητα του Τάσου Μάρκου όχι μόνο ως παράδειγμα ηρωισμού αλλά και ως πρότυπο ζωής.

Ο Τάσος  Μάρκου γαλουχημένος από τις διαχρονικές Αρχές και Αξίες της Ανθρωπιάς, της Φιλοπατρίας και της Χριστιανικής Πίστης, αποφάσισε ν’ ακολουθήσει το στρατιωτικό επάγγελμα.  Διέκοψε τη φοίτησή του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ, αγωνιζόμενος για την αποτίναξη του Αγγλικού Ζυγού.  Με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάχθηκε στις τάξεις του Κυπριακού Στρατού και στη συνέχεια στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

Συμμετείχε σ’ όλα τα γεγονότα από την Τουρκοκυπριακή ανταρσία του 1963 μέχρι το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974. Κατά τη β΄ φάση της τουρκικής εισβολής ο τότε Τχης Τάσος Μάρκου ανέλαβε ως Διοικητής ενός Τάγματος Εφέδρων να υπερασπίσει την Αμυντική Γραμμή στην περιοχή Μιας Μηλιάς – Κυθρέας.

Ο Τάσος Μάρκου εκτός από άριστος οικογενειάρχης και άριστος επαγγελματίας, διακατέχετο από βαθειά δημοκρατικά ιδεώδη.  Ζώντας τα γεγονότα πριν από το πραξικόπημα με τη δράση της ΕΟΚΑ Β΄ και της Στρατιωτικής Χούντας των Αθηνών αλλά και τις δολοπλοκίες  των Άγγλων και Αμερικανών κατά της Κύπρου, με την εκδήλωση του πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής αντιλήφθηκε ότι η πατρίδα του κινδύνευε θανάσιμα.

Πνεύμα ανήσυχο, πεισματάρης, παθιασμένος από αγάπη για τον τόπο του προσπάθησε να κάνει αντιπραξικόπημα για να περισώσει ότι μπορούσε να περισωθεί, χωρίς να βρει ανταπόκριση.

Στις 14 Αυγούστου 1974 τα τουρκικά στρατεύματα υποστηριζόμενα με όλα τα μέσα του Στρατού Ξηράς (άρματα, πυροβολικό, όλμους κτλ.) και με πλήρη Αεροπορική υποστήριξη, άρχισαν επίθεση για ολοκλήρωση της β΄ φάσης του σχεδίου κατάληψης των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τάσος Μάρκου αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της προδοσίας πήρε την απόφασή του.  Δεν είχε άλλη επιλογή.  Η υπεροχή των τουρκικών δυνάμεων ήταν συντριπτική. Ερχόμενος σε πλήρη εμπλοκή με τον εχθρό διέταξε τους άνδρες του να οπισθοχωρήσουν για να σωθούν.   Ο αγώνας ήταν άνισος αλλά και μάταιος.

Ως ένας άλλος Λεωνίδας, ως ένας άλλος Αυξεντίου, ως ένας άλλος Μάτσης, απάντησε στους τούρκους Αττίλες «Αν μπορείτε ελάτε να με πάρετε».  Δεν μπορούσε να κάνει πίσω.  Ο όρκος του Έλληνα Αξιωματικού δεν του το επέτρεπε.  Πρόταξε τα στήθη του.  Συνέχισε να πολεμά μόνος του, προδομένος, εγκαταλειμμένος από την πολιτική και τη στρατιωτική Ηγεσία της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

Η τύχη του ήρωα Τχη Τάσου Μάρκου δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα.  Παραμένει Αγνοούμενος.  Οι τούρκοι  δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα  καμία πληροφορία.  Το πιθανότερο είναι ότι ο Τάσος Μάρκου έπεσε μαχόμενος υπέρ βωμών και εστιών.  Το βέβαιο είναι ότι ο Τάσος Μάρκου πέρασε στο πάνθεον των Αθανάτων, για να διδάσκει όλους εμάς πως υπάρχουν πραγματικοί ήρωες που θυσιάζονται για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αφιλόδευτης αγάπης  προς την πατρίδα.

Με τον ηρωισμό του ο Τάσος Μάρκου τίμησε τη στολή του Έλληνα Αξιωματικού, τίμησε τη μικρή του μαρτυρική πατρίδα Κύπρο και έχει κάνει περήφανους όχι μόνο την οικογένειά του αλλά και τους απανταχού Έλληνες.

Ο Θεός να ευλογεί  τόσον αυτόν όσο και την οικογένειά του

*Υποστράτηγος ε.α.

        Πρόεδρος Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικώ  Κυπριακού Στρατού

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close