Top NewsΔήμοςΗ Πόλη Μας

Φουλ από κλαδέματα το Πράσινο Σημείο Λακατάμιας (φώτος)

Υπερπλήρες, κυρίως από κλαδέματα, είναι το Πράσινο σημείο Λακατάμιας, το οποίο βρίσκεται στη βιοτεχνική περιοχή του Δήμου, όπως κατέδειξε επίσκεψη της ιστοσελίδας μας στο σημείο αυτό. Όπως είναι γνωστό, η διαχείριση των αποβλήτων ανατέθηκε από το Δήμο Λακατάμιας σε ιδιωτική εταιρεία. Πρόκειται για την εταιρεία NELBAY LTD., ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο κ. Σπύρος Χαραλάμπους Καπνός.

Στο χώρο συναντήσαμε υπάλληλο της εταιρείας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παραλαβή των διάφορων απόβλητων και έτσι μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας. Όπως μας ανέφερε, ο κόσμος μπορεί να εναποθέσει στο χώρο αυτό οτιδήποτε εκτός από οικιακά απόβλητα, δηλαδή σκουπίδια. Υπάρχει μια χρέωση ανάλογα με την ποσότητα που παίρνει ο δημότης.

Ο περίκλειστος χώρος πάντως, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύομε, ήταν γεμάτος από κλαδέματα, ενώ υπήρχαν και κάποια άλλα απόβλητα, όπως σιδερένια αντικείμενα, κρεβάτια, έπιπλα κλπ. Γι΄ αυτό τοποθετήθηκαν και έξω από το χώρο μέχρι να θρυμματιστούν. Τα κλαδλεματα, δεν προέρχονται μόνο από τους δημότες Λακατάμιας, αλά και ων ευρύτερων περιοχών.

Όπως μας ανέφεραν οι άνθρωποι της εταιρείας, ειδική μηχανή επρόκειτο σήμερα να αρχίσει το θρυμματισμό των κλαδεμάτων και με αυτό τον τρόπο ο όγκος των κλαδεμάτων υποδεκαπλασιάζεται κατά τον θρυμματισμό (υποδεκαπλασιάζεται ταυτόχρονα και το μεταφορικό έργο) ενώ παράλληλα παράγεται θρύμμα ξύλου το οποίο είναι άμεσα αξιοποιήσιμο.

Πώς αξιοποιείται

Το παραγόμενο θρύμμα μπορεί να αξιοποιηθεί:

-Για εδαφοκάλυψη: Περιορίζει την σκόνη το καλοκαίρι και την λάσπη τον χειμώνα.

-Για κάλυψη λάκκων φύτευσης: Η κάλυψη του εδάφους γύρω από τους θάμνους και τα δέντρα, εκτός από την διακοσμητική αξία της, περιορίζει τις ανάγκες για πότισμα, τις μεταβολές της θερμοκρασίας στο έδαφος, εξαφανίζει τα ζιζάνια, ενώ μακροπρόθεσμα παρέχει οργανική τροφή στα φυτά.

-Στρώμα ζώων: Ο διασκορπισμός του θρύμματος ξύλου στον χώρο ζωοπαραγωγικών μονάδων, απορροφά κόπρανα και ούρα, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει δραστικά τις δυσάρεστες οσμές, βελτιώνοντας τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης. Επιπλέον το θρύμμα που έχει απορροφήσει κόπρανα και ούρα μπορεί να κομποστοποιηθεί εύκολα και γρήγορα, προσφέροντας εδαφοβελτιωτικό υλικό (compost).

-Βιοκαύσιμο: Το θρύμμα ξύλου αξιοποιείται άμεσα ως βιοκαύσιμο σε ειδικούς καυστήρες για παραγωγή θερμότητας, υποκαθιστώντας το πετρέλαιο, το αέριο καύσιμο, τα κάρβουνα κτλ.

Ανάγκη για άλλο ένα Πράσινο Σημείο

Πάντως, υπάρχει ανάγκη για ακόμη ένα Πράσινο σημείο που να εξυπηρετεί τους δημότες Λακατάμιας, πολλοί από τους οποίους καταφεύγουν σε άλλα πράσινα κοντινά σημεία καθώς το υφιστάμενο δεν κρίνεται επαρκές.  Έγιναν διαβήματα προς το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης των Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχίας Λευκωσίας κα αναμένεται η λειτουργία ακόμη ενός πράσινου σημείου.

Ο Δήμος πάντως ενημερώνει το κοινό ότι μπορούν να προσέρχονται σε οποιαδήποτε από τα οκτώ πράσινα σημεία που λειτουργούν στη Λευκωσία και να αφήνουν τα απόβλητα τους, οικιακής χρήσης και προέλευσης, όπως κλαδεύματα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, έπιπλα, πλαστικά και άλλα.

Ο Δήμος Λακατάμιας συμμετέχει στο πρόγραμμα, όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι κι έτσι μπορεί ο δημότης να πάει σε όποιο πράσινο σημείο θέλει.

Οι πλησιέστερες στο Δήμο μονάδες βρίσκονται στο Στρόβολο, στους Εργάτες και στην Κοκκινοτριμιθιά. Tα υπόλοιπα πράσινα σημεία είναι στην Περιστερώνα, τον Ατρομερίτη, τη Λήνου, τη Μαλούντα και την Αλάμπρα.

Για όλες τις τοποθεσίες, τα ωράρια λειτουργίας και τα είδη αποβλήτων που μπορούν να μεταφέρονται στα Πράσινα Σημεία, ακολουθείστε το Σύνδεσμο https://www.lakatamia.org.cy/prasino-simio

Μπορούν ακόμη οι δημότες να συνεχίσουν να μεταφέρουν τα κλαδεύματα τους στο Χώρο Απόρριψης Κλαδευμάτων και άλλων αντικειμένων του Δήμου.

Για την είσοδο στο χώρο είναι απαραίτητη η παρουσίαση της Πράσινης Κάρτας, η οποία εκδίδεται δωρεάν στα γραφεία του Δήμου Λακατάμιας. Στο Πράσινο Σημείο του Δήμου μπορούν επίσης να μεταφερθούν παλιά έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές.

Λόγω του ότι ο περιφραγμένος χώρος γέμισε, τοποθετήθηκαν και απ΄ έξω κλαδέματα.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close