Top NewsΣυνεντεύξεις

Φούρνος Λαδάς: Πιστοί στην παράδοση με την καλύτερη τιμή

Ο Φούρνος Λαδά στη Λακατάμια, επί της λεωφόρου Αγίου Γεωργίου, έχει γίνει σήμα κατατεθέν για τους δημότες και όχι μόνο, τόσο για τα φρέσκα και νόστιμα σνακ, όσο και την τιμή του ενός ευρώ που διατίθενται. Καθημερινά, ο κόσμος πηγαίνοντας στη δουλειά του σταματά πρωί-πρωί για να προμηθευθεί τις αρτολιχουδιές, τα παραδοσιακά γλυκά αλλά και καφέδες, χυμούς,  σάντουιτς, πάντα στις καλύτερες τιμές. Και δεν είναι τυχαίο που οι πελάτες στήνονται στην  ουρά για να αγοράσουν από το παράθυρο τα αγαπημένα τους προϊόντα.  «Μένουμε πιστοί στην παράδοση κατά την παρασκευή των προϊόντων μας και πουλάμε ποιότητα στην καλύτερη τιμή», μας δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λαδάς, εκ των ιδιοκτητών και διευθυντής της επιχείρησης, εξηγώντας το μυστικό της επιτυχίας.

Κάτοικοι Λακατάμιας, εργαζόμενοι στην περιοχή, αλλά και περαστικοί κάνουν ανάρπαστα καθημερινά τα προϊόντα, ιδιαίτερα τα σνακ, που πρώτος ο Φούρνος Λαδά άρχισε να πουλά προς ένα ευρώ. Τελευταία, όπως μας ανέφερε ο Κωνσταντίνος μαζί με τη σύζυγό του Ελένη, οι οποίοι μίλησαν στη lakatamianews, τα προϊόντα διατίθενται και από το foody, ενώ ξεκίνησε η ανακαίνιση του χώρου η οποία σύντομα θα ολοκληρωθεί με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού σε πιο επαγγελματικά πλαίσια.

Να δούμε τις μας δήλωσε ο Κωνσταντίνος, ο οποίος έμαθε την τέχνη από μικρός εργαζόμενος στο φούρνο. Στη συζήτηση παίρνει μέρος και η σύζυγος του, Ελένη, η οποία βοηθά και στην καλύτερη οργάνωση της καθημερινής εργασίας:

-Πώς άρχισε τη λειτουργία του ο φούρνος «Λαδά» και ποια η εξέλιξη του στην πορεία του χρόνου;

«Απ όσο θυμάμαι, η ιστορία με το φούρνο μας ξεκίνησε στην οικογένεια μας από τον παππού μου, Κώστα Λαδά, στην Αθηένου. Όλη η οικογένεια μπήκε στην επιχείρηση τότε παρασκευάζοντας ψωμιά, ταχινόπιττες και κουλούρια. Ο πατέρας μου, Παναγιώτης Λαδάς, ο οποίος ήταν ο πιο μεγάλος έφτιαξε το δικό του φούρνο αρχικά στην περιοχή που βρίσκεται το οίκημα του Ολυμπιακού Λευκωσίας. Ο φούρνος εδώ, στην  Λακατάμια ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1990. Σημειώστε ότι αυτή τη χρονιά γεννήθηκα κι εγώ, οπότε γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα σε αυτό το φούρνο κι έμαθα όλα τα μυστικά της δουλειάς.

Κάθε καλοκαίρι, στις διακοπές δούλευα εδώ και από μικρός έμαθα τη δουλειά. Ο πατέρας μου που έστησε το φούρνο, μετά από  αρκετά χρόνια, κι αφού πήρε τη σύνταξη, ένιωθε κουρασμένος ύστερα από τόσα χρόνια κι αποφάσισε να παραδώσει τη σκυτάλη στα παιδιά του. Έδωσε την επιχείρηση στα τρία αδέλφια κι από τους τρεις ακολούθησα εγώ τη δουλειά αυτή αναλαμβάνοντας έτσι υπεύθυνος στο φούρνο».

-Κι από ότι βλέπω είστε μαζί με τη σύζυγο σας σε αυτό το έργο…

«Ναι, είμαι μαζί με τη γυναίκα μου, Ελένη με την οποία διευθύνουμε την επιχείρηση».

Η ξακουστή τυρόπιτα Λαδά.

-Βλέπουμε ότι έχει καθιερωθεί ο φούρνος αν κρίνουμε από την πελατεία και από το ότι ο κόσμος στήνεται στην ουρά τα πρωϊνά για να προμηθευθεί τα σνακ κι άλλα προϊόντα που φτιάχνετε. Ποιο ή ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας;

«Το μυστικό της επιτυχίας θα έλεγα είναι ότι μείναμε πιστοί στην παράδοση. Τα προϊόντα μας είναι παραδοσιακά, όπως τα μάθαμε από μικροί, κρατούμε τις ίδιες συνταγές που έδωσε ο παππούς στον πατέρα μου και ακολούθως σε μένα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, καθώς εκτός  από την καλή ποιότητα, και τα παραδοσιακά προϊόντα που έχουμε, βάζουμε πάντα στόχο να δίνουμε στην πιο χαμηλή τιμή την καλύτερη ποιότητα. Ο φούρνος Λαδά ήταν ο πρώτος ουσιαστικά στην Κύπρο που ξεκίνησε να πουλάει τα σνακ στην τιμή του ενός ευρώ και μετά ακολούθησαν άλλοι. Ο κόσμος στήριξε το γεγονός ότι παρέχουμε φτηνά και καλά προϊόντα και γι αυτό τους ευχαριστούμε θερμά».

Ελένη: «Θα έλεγα ότι άλλο μυστικό είναι η προσωπική σχέση με τον πελάτη. Γιατί όταν θα τηλεφωνήσει ένας πελάτης για παραγγελία, θα του απαντήσει ο Κωνσταντίνος. Τώρα, π.χ. ήλθε μήνυμα στο f/b και απάντησα εγώ. Δηλαδή, γνωρίζει ο κόσμος πως όταν τηλεφωνήσει για παραγγελία, δεν θα μιλήσει απρόσωπα. Θα απευθυνθεί στον ιδιοκτήτη, στους άμεσα υπεύθυνους κι αυτό το εκτιμά ο κόσμος. Έτσι όταν έχουμε μια παραγγελία, πάμε εμείς και την παραδίνουμε για να γνωρίζουμε και να μας γνωρίζει ο κόσμος».

Κωνσταντίνος: «Αυτό δίνει την ευχέρεια στον πελάτη όταν έχει κάτι να μας πει, κάποια παρατήρηση, να το πράξει. Αυτό που μου προκαλεί έκπληξη μερικές φορές είναι όταν μετά που παραδίνω παραγγελία με παίρνουν τηλέφωνο. Αναρωτούμε και αγωνιώ γιατί, μήπως έγινε κάτι λάθος; Κι όμως όχι… Μας παίρνουν τηλέφωνο, απλά για να μας ευχαριστήσουν. Τόσο πολύ έμειναν ευχαριστημένοι οι πελάτες».

Καφές και σνακ

-Απ΄ ό,τι βλέπουμε προμηθεύετε τον κόσμο με τα προϊόντα σας μέχρι κάποια ώρα το μεσημέρι. Το απόγευμα δεν υπάρχει ζήτηση και δεν μένετε ανοικτοί;

«Μένουμε ανοικτοί μέχρι τις 2:00μ.μ. Ο φούρνος ανοίγει και πουλάει τα σνακ, σάντουιτς, τα γλυκά, χυμούς, και καφέδες από τις 05:30 το πρωί. Δοκιμάσαμε να μείνουμε ανοικτοί και το απόγευμα για ένα διάστημα, αλλά διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν τόση πολλή η κίνηση. Ουσιαστικά πουλάμε περισσότερο σνακ εδώ, τα οποία ο κόσμος τα ζητά και θέλει να τα φάει το πρωί».

Η σύζυγος του Κωνσταντίνου, Ελένη σε παρέμβαση της τόνισε: «Εξάλλου, ο κόσμος έμαθε ότι το κατάστημα μένει ανοικτό ως τις 2:00 μ.μ. και  προγραμματίζει τις αγορές του μέχρι εκείνη την ώρα».

-Υπάρχουν καθημερινοί πελάτες, μόνιμη πελατεία δηλαδή;

Ελένη: «Ναι, τους βλέπουμε που σταματούν μπροστά στο φούρνο και ξέρουμε τι θα αγοράσουν. Τέτοια είναι η σχέση μας με τον κόσμο».

-Πέστε μας τι προϊόντα πουλάτε τώρα καθώς αυξήθηκε η γκάμα των επιλογών, όπως διαπιστώνουμε.

«Αυξήθηκαν τα προϊόντα μας, αλλά πάντα τα παραδοσιακά έχουμε για πώληση. Δεν θα διαθέσουμε στον κόσμο κάτι που είναι πολύ μοντέρνο ή έχει διαφορετική γεύση. Κρατάμε σταθερές τις γεύσεις που γνωρίζει ο κόσμος. Τα προϊόντα μας είναι η ελιωτή με ολόκληρη ελιά με χόρτα, η ταχινόπιτα που φτιάχνεται στο χέρι με την παραδοσιακή μας συνταγή, η χαλλουμωτή. Αυτά τα τρία προϊόντα είναι τα βασικά που γνωρίζει ο κόσμος και είναι σε πρώτη ζήτηση από τα σνακ. Από κει και πέρα έχουμε τις τυρόπιττες, τις λουκανικόπιτες που τρώνε κυρίως τα παιδιά, και άλλα προϊόντα. Φτιάχνουμε επίσης σάντουιτς, ενώ διαθέτουμε χυμούς φρέσκους και καφέδες».

-Για να είναι έτοιμα τα προϊόντα προς πώληση από τα χαράματα, ποιες ώρες ξυπνάτε και εργάζεστε να τα ετοιμάσετε;

«Όπως σας είπαμε ο φούρνος ανοίγει για πώληση των προϊόντων μας στις 5:30 το πρωί. Ξυπνάμε από τις 2:30 π.μ. και αρχίζουμε δουλειά στις 3:00 π.μ., οπότε ανάβουμε τους φούρνους. Μόλις που προλαβαίνουμε έτσι να ψηθούν τα σνακ μας για να είναι έτοιμα όλα τα προϊόντα μας ζεστά-ζεστά για τον κόσμο».

Δηλαδή το 24ωρο σας είναι γεμάτο αν σκεφτούμε ότι χρειάζεται και προεργασία για κάθε επόμενη μέρα. Πότε ξεκουράζεστε;

«Έχουμε την Κυριακή. Γι αυτό το λόγο μένουμε κλειστοί κάθε Κυριακή. Προηγουμένως ανοίγαμε και Κυριακές αλλά εδώ και καιρό αποφασίσαμε να μην ανοίγουμε»

Ελένη: «Η Κυριακή εξάλλου είναι για την οικογένεια και χρειάζεται ξεκούραση Για εμάς και τους υπαλλήλους».

-Πόσους υπάλληλους απασχολείτε;

«Είμαστε 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένων κι εμάς. Ανάλογα με τη δουλειά του καθενός είναι και το ωράριο του».

Απολαυστικό γαλακτομπούρεκο. Συνήθως μόνο με παραγγελία το βρίσκεις

-Πολύ ξακουστά είναι και τα παραδοσιακά σας γλυκά. Μιλήστε μας γι΄ αυτά.

«Έχουμε τρία είδη: Το καττιμέρι, τυλιχτό με αμύγδαλα με Δικωμίτικη συνταγή, απ΄ όπου κατάγονται οι γονείς μου. Εδώ να αναφέρω ότι και οι δυο γονείς μου γεννήθηκαν στο Δίκωμο, ο πατέρας μου μεγάλωσε στην Αθηένου και η μητέρα μου στο Βαρώσι. Έχουμε επίσης το μπακλαβά τον σιροπιαστό και το γαλατομπούρεκο που είναι φημισμένο. Προσπαθούμε να φτιάχνουμε καθημερινά όσα περισσότερα γαλατομπούρεκα μπορούμε, αλλά δυστυχώς πάντα δεν είναι αρκετά. Μόνο με παραγγελία μπορεί ο κόσμος να τα βρει. Και τα γλυκά μας διατίθενται σε πολύ καλή τιμή, μόνο 5 ευρώ».

-Τέλος, ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Πρέπει να πούμε ότι βρισκόμαστε σε φάση ανακαίνισης τώρα. Θέλουμε να ομορφύνουμε γενικά το μαγαζί καθώς επιδιώκουμε να δώσουμε μια εικόνα πιο επαγγελματική προς τα έξω. Επίσης, στόχος είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τα προϊόντα μας. Παρόλο που λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κατάστασης όλα τα αγαθά αυξήθηκαν, εμείς προς το παρόν αντέχουμε και συνεχίζουμε να πουλάμε προς ένα ευρώ. Θέλουμε να κρατήσουμε τις τιμές μας όσο μπορούμε. Τώρα, αν αυξηθούν τα υλικά που προμηθευόμαστε πάρα πολύ και είναι ασύμφορο για μας, αναγκαστικά θα πάμε σε αύξηση.

Όσον αφορά στην ανακαίνιση και στις αλλαγές που προωθούμε να πούμε ότι θα ανοίξει ακόμη ένα παράθυρο εξυπηρέτησης του κοινού που θα διαθέτει καφέ ζεστό ή κρύο και χυμούς. Προϊόντα που πουλάμε και τώρα προς 1,5 ευρώ. Παράλληλα θα τοποθετηθούν και μερικά stools για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον καφέ τους ή το σνακ τους εδώ»

Ελένη: «Τώρα τελευταία ξεκινήσαμε και delivery μέσω του foody για όλα τα προϊόντα μας, εκτός του ψωμιού».Κωνσταντίνος: «Έχουμε επίσης παραγγελίες ως κεραστικά. Παίρνουμε εμείς τις παραγγελίες με μεγάλες ποσότητες σε κυβερνητικά γραφεία, εταιρείες. Οι παραγγελίες μπορούν να περιλαμβάνουν ατομικά σνακ ή σνακ μικρού μεγέθους (κοκτέιλ) που διατίθενται προς 10 ευρώ το κιλό

Related Articles

Back to top button
Close