Top NewsΣυνεντεύξεις

Φρόσω Αρμοστή: Πολλές κακοτεχνίες στην Ανθούπολη, δεν θέλουμε να χαθούμε με τη μεταρρύθμιση

Τα κτίσματα στο Συνοικισμό Ανθούπολης παρουσιάζουν πολλές κακοτεχνίες, ακόμη και οι πολυκατοικίες που φτιάχτηκαν τελευταία, δηλώνει σε συνέντευξη της στην ιστοσελίδα lakatamianews.com η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, Φρόσω Αρμοστή. Ο κόσμος έρχεται κοντά μας για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, προσθέτει, αλλά παρόλο που κάνουμε ό,τι μπορούμε δεν είναι ευθύνη μας, γιατί την ευθύνη έχει το Τμήμα Πολεοδομίας, συμπληρώνει.

Η κα Αρμοστή μιλά για τα προβλήματα που υπάρχουν, για τη μείωση του πληθυσμού στο Συνοικισμό, αποκαλύπτει ότι προγραμματίζεται αθλητικό κέντρο στο χώρο που ήταν κτισμένο το Γηροκομείο, ενώ όσον αφορά τα επίκαιρο θέμα με τις συγχωνεύσεις στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζει ότ «θέλουμε να έχομε τον έλεγχο στην κοινότητα μας κα να μην παραμεληθούμε». Υπάρχει ο φόβος των κατοίκων , συμπλήρωσε, ότι αν συγχωνευθούμε με το Δήμο Λακατάμιας, θα χαθούμε…

-Να ξεκινήσουμε από ένα θέμα που ήταν πρόσφατα στην επικαιρότητα. Η Ανθούπολη αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις πλημμύρες;  Και αν ναι, τι κάνετε;

Τη συγκεκριμένη περίοδο δεν είχαμε προβλήματα με πλημμύρες, αλλά επειδή δεν έχουμε αποχέτευση ομβρύων υδάτων στο Συνοικισμό, είχαμε προβλήματα, όπως κατάρρευση ενός τοίχου από τα νερά και πλημμύρισε πολυκατοικία. Το πρόβλημα μας είναι με τα σπίτια, των οποίων οι μονώσεις δεν είναι καλές, ιδιαίτερα στις πολυκατοικίες και έτσι μπάζουν νερό.

-Μια και αναφερθήκατε σε πολυκατοικίες. Έχουν χαλαστεί οι παλιές στο Συνοικισμό;

-Ναι, έχουν χαλαστεί όλες. Κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια 15 πολυκατοικίες, οι οποίες διαθέτουν και ασανσέρ, αλλά δυστυχώς έχουν πολλά προβλήματα με τις κακοτεχνίες. Τόσο οι κτιριακές εγκαταστάσεις, τα υδραυλικά, οι μονώσεις, τα ασανσέρ.

– Δεν έρχονται να κάνουν τις επιδιορθώσεις;

Έρχονται. Αρκετές φορές ήλθαν βουλευτές για να δουν επί τόπου τα προβλήματα, έρχεται η Πολεοδομία που είναι υπεύθυνη για τα έργα που γίνονται, αλλά δυστυχώς ακούμε μόνο υποσχέσεις. Για παράδειγμα τώρα κάνουν μονώσεις σε σπίτια και κάποιες επιδιορθώσεις, αλλά καθυστερούν πάρα πολύ. Μας λένε ότι δεν έχουν κονδύλια. Το 2013 κλήθηκα και πήγα στη Βουλή για συγκεκριμένη πολυκατοικία στην οποία υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την αποχέτευση. Όταν υπήρχε εδώ στην περιοχή μας γραφείο της Πολεοδομίας, πήγα και ανέφερα το πρόβλημα. Άδειασαν τους αποχετευτικούς λάκκους, αλλά το πρόβλημα παρέμενε. Όπως μου ανέφερε κάτοικος της πολυκατοικίας, τραβούσαν το καζανάκι στο από πάνω διαμέρισμα και έτρεχαν στο δικό του διαμέρισμα…Είχαν έλθει τηλεοπτικά κανάλια, η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής ήλθε κι έκανε συνεδρία εδώ στο Συνοικισμό και επισκέφτηκε και τη συγκεκριμένη πολυκατοικία. Δόθηκαν υποσχέσεις, αλλά το πρόβλημα είναι εκεί ακόμη… Προσπαθώ κι εγώ όσο μπορώ, αλλά δεν εξαρτάται από εμένα η λύση τέτοιων προβλημάτων.

Μας είχα  πει τότε ότι είναι και θέμα στατικής στήριξης και θα διόρθωναν τα προβλήματα ανεξάρτητα του αν πέρασαν τα πέντε χρόνια σε κάποια σπίτια στα οποία δόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας. Ήταν κι οι μονώσεις που εξακολουθεί να είναι το μόνιμο πρόβλημα.

-Με όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολυκατοικίες και σπίτια, ο πληθυσμός των προσφύγων στο Συνοικισμό μειώνεται αντιλαμβανόμαστε.

Έχει μειωθεί ο πληθυσμός. Τα παιδιά των προσφύγων φεύγουν από τα σπίτια των γονιών τους. Δεν είναι όπως σε άλλες περιοχές, όπου μπορούν να κτίσουν από πάνω ή να αγοράσουν δίπλα οικόπεδο για να κτίσουν και να μείνουν κοντά τους. Ο Συνοικισμός κτίστηκε σε συγκεκριμένη έκταση κρατικής γης. Προηγουμένως, υπήρχαν άλλες πολυκατοικίες που χαλάστηκαν, υπήρχε βρεφοκομικός σταθμός, ήταν το Κέντρο Νεότητας. Όλα χαλάστηκαν επειδή κρίθηκαν ακατάλληλα και δεν κτίστηκαν άλλα για αντικατάσταση, εκτός από τις πολυκατοικίες. Υπήρχε πρόγραμμα να κτιστούν κι άλλες πολυκατοικίες, αλλά με την προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης ξεχάστηκαν όλα.

Εξάλλου, αφού έχουν  δοθεί τίτλοι στις προσφυγικές οικίες κάποιες από αυτές πωλούνται ή ενοικιάζονται και έρχονται νέα πρόσωπα. Ο πληθυσμός όμως είναι κυρίως ηλικιωμένοι.

Φωτογραφίες από το Πάρκο που βρίσκεται μεταξύ της λεωφόρου Ελευθερίας και της Εκκλησίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Χρειάζεται πλήρη ανακατασκευή, τονίζει η κ. Φρόσω Αρμοστή.

-Ποια είναι τα άλλα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κοινοτικό συμβούλιο Ανθούπολης;

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η γη μας η οποία είναι «κώννος» και όλα σχεδόν τα σπίτια έχουν πρόβλημα με ρωγμές και υγρασία.

Επίσης φτιάχτηκε εξ αρχής, από τη δημιουργία του Συνοικισμού, ένα πάρκο που ξεκινά από τη λεωφόρο Ελευθερίας και φτάνει ως την εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και το Νηπιαγωγείο και το οποίο χρησιμοποιεί πολύς κόσμος. Επειδή υπάρχουν υψομετρικές διαφορές έγινε τοίχος αντιστήριξης και είναι σε δυο επίπεδα. Λόγω του υπεδάφους και του «κώννου» ο τοίχος αυτός κάθε λίγο πέφτει. Έρχεται η Πολεοδομία και τον διορθώνει, αλλά φέτος πάλι υπάρχει πρόβλημα. Μετά από επιστολή που στείλαμε, ήλθαν από την Επαρχιακή Διοίκηση για να δούμε μαζί τι θα κάνουμε και να επανασχεδιαστεί γιατί κατέστη επικίνδυνος ο τοίχος. Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στο πλακόστρωτο λόγω του εδάφους με αποτέλεσμα οι πλάκες να φεύγουν από τη θέση τους, να δημιουργούν «σκαλιά» και να είναι επικίνδυνες να κτυπήσει κόσμος, ιδίως οι ηλικιωμένοι. Ήλθαν και φέτος και έκαναν επιδιορθώσεις, αλλά τα προβλήματα εμφανίζονται συνεχώς. Θα έλεγα ότι το πάρκο θέλει ανακατασκευή. Φέραμε και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης που συμφωνεί μαζί μας ότι είναι επικίνδυνο και πρέπει να φτιαχτεί εξ αρχής.

Ένα άλλο θέμα που έχουμε είναι οι χώροι στάθμευσης. Όταν κτίστηκαν οι πολυκατοικίες, σε ορισμένες φτιάχτηκε δημόσιο πάρκινγκ, αλλά δεν τηρήθηκε αυτό που ζητείται από ιδιώτες για κάθε πολυκατοικία, δηλαδή να υποδείξει χώρους πάρκινγκ για τους ένοικους, αλλά και χώρους αποθήκευσης. Έτσι ο καθένας παρκάρει όπου θέλει, ορισμένοι έφτιαξαν παράνομα πρόχειρα καλυμμένα πάρκινγκ. Στο τέλος οι κάτοικοι λογομαχούν και τσακώνονται. Θέσαμε το θέμα από το 2013 στον τότε Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος έθεσε και χρονοδιάγραμμα για να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό, αλλά τίποτα δεν έγινε.

Υπάρχουν επίσης σπίτια στα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο. Φτιάχτηκε ένας πεζόδρομος μόνο. Ή σπίτια που είναι γωνιακά. Αλλά μπορεί να θέλουν να μετακομίσουν, να μεταφέρουν κάτι βαρύ, μη κακό μπορεί να υπάρχει μια πυρκαγιά. Δεν υπάρχει κανονικός δρόμος. Μας είπαν ότι υπάρχουν πάρκινγκ τα οποία απέχουν πέντε λεπτά από τα σπίτια. Ε, δεν μπορούμε σαν Κοινοτικό Συμβούλιο να δεχθούμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν άδεια χρήσης και να θεωρείται ότι έχουν και πάρκινγκ. Είναι θέμα της Πολεοδομίας να προνοήσει ή να βρει λύσεις για πάρκινγκ. Το πρόβλημα υπάρχει πριν να δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας και δεν μπορούν να λένε ότι είναι θέμα του Κοινοτικού Συμβουλίου. Ο κόσμος έρχεται εδώ και θέλει να του λύσουμε τα προβλήματα του, δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δουλειά δική μας.

Προσπαθώ πάρα πολύ με επιστολές, παραστάσεις στα αρμόδια τμήματα, αλλά αυτά είναι θέματα που το κράτος έπρεπε να επιλύσεις σε όλους του Συνοικισμούς κι όχι μόνο στην Ανθούπολη.

-Η λαϊκή αγορά που λειτουργεί κάθε Κυριακή στην περιοχή φθίνει συνεχώς.  Οι πωλητές σας έχουν θέσει τα προβλήματα τους;

Σαν Κοινοτικό Συμβούλιο ελέγχουμε τη λαϊκή και δίνουμε άδειες στους πωλητές. Δεν μας έχουν μιλήσει για τα προβλήματα τους. Ξέρω όμως ότι άλλαξαν τα δεδομένα μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας που λέει ότι στις λαϊκές μπορούν να πωλούν μόνο οι παραγωγοί. Δεν μπορεί να έλθει οποιοσδήποτε. Εμείς εφαρμόζουμε το νόμο. Πρέπει να πούμε επίσης ότι υπάρχουν και εποχικοί πωλητές, δηλαδή έχουν για μερικούς μήνες μόνο πράγματα να διαθέσουν στην αγορά.

Το Μνηνείο Πεσόντων και Αγνοουμένων στην Ανθούπολη

-Το γεγονός ότι  μέρος της Ανθούπολης υπάγεται διοικητικά στην κεντρική κυβέρνηση, κάνει το έργο σας πιο εύκολο, με την έννοια ότι ζητάτε το έχετε;

Φέτος μπήκαμε στα αναπτυξιακά προγράμματα της Επαρχιακής Διοίκησης και μας έδωσαν 30.000 ευρώ, ποσό που δεν μπορείς να φτιάξεις πέραν του ενός δρόμου για παράδειγμα. Προηγουμένως όλα τα έργα τα έκανε η Πολεοδομία. Γι΄ αυτό τώρα ζητάμε να ανακατασκευάσει από την αρχή το πάρκο το οποίο είχε φτιάξει όταν κτίστηκε ο Συνοικισμός. Σε άλλες κοινότητες δόθηκαν μεγαλύτερα ποσά για τα αναπτυξιακά προγράμματα.

-Ποια έργα γίνονται ή προγραμματίζονται να γίνουν;

Θα γίνουν δρόμοι και κάποια πεζοδρόμια. Ξεκινήσαμε από πέρσι και φτιάξαμε ορισμένους δρόμους, διαθέσαμε ένα σεβαστό κονδύλι και μας έδωσε και κάποιο ποσό η Πολεοδομία. Φτιάξαμε περίπου το 1/3 των δρόμων και συνεχίζουμε φέτος. Γενικά αναβαθμίζουμε το οδικό δίκτυο.

Το άλλο έργο που θέλουμε να κάνουμε είναι ένα αθλητικό χώρο για γυμναστική, “σκέιτ-παρκ”, όπου οι νεαροί θα μπορούν να πηγαίνουν.  Μας δόθηκε ο χώρος που ήταν κτισμένο το Γηροκομείο δίπλα στο Γυμνάσιο Ανθούπολης. Πήγαμε στον ΚΟΑ για να μας επιχορηγήσει και μας έδωσε το τι ζητά ώστε να προχωρήσουμε με αρχιτεκτονικά σχέδια. Ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος και μας παραχωρήθηκε έναντι ενός μικρού συμβολικού ποσού. 

-Πώς είναι η συνεργασία σας με το Δήμο Λακατάμιας;

Δεν έχουμε γενικά συνεργασία με το Δήμο. Συνεργασία είχαμε όταν φέραμε το ανακυκλώσιμο νερό από το σταθμό της Ανθούπολης για να ποτίζουμε το πράσινο στο Συνοικισμό. Αναθέσαμε το έργο στη Λακατάμια και πληρώσαμε.  Επίσης, κάτι ανάλογο έγινε και με κάποιες επιδιορθώσεις σε δρόμους, πληρώσαμε στο Δήμο και έκαναν τη δουλειά.

-Σε σχέση με την  μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης η Ανθούπολη θα συγχωνευθεί τελικά με τη Λακατάμια;

Ακόμη συζητούνται αυτά τα πράγματα. Στο αρχικό πλάνο μας είχαν βάλει με τη Λακατάμια και το Τσέρι. Ύστερα άλλαξε η κατάσταση και μας έχουν στο σύμπλεγμα Ταμασσού και Ορεινής.

-Εσάς η θέση σας ποια είναι;

Εμείς σαν Κοινότητα θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο. Να μην  παραμεληθούμε δηλαδή, όπως συμβαίνει σε άλλους συνοικισμούς που είναι ενταγμένοι σε Δήμους. Οι κάτοικοι φοβούνται, και μεταφέρω αυτά που μας λένε, ότι αν ενταχθούμε σε Δήμο, θα αυξηθούν οι φορολογίες, δεν θα εισακουόμαστε και θα χαθούμε… Σίγουρα δεν θα μείνουμε όπως είμαστε. Αν θα ενταχθούμε στο Δήμο Λακατάμιας ή θα συγχωνευθούμε με κοινότητες της Ταμμασού θα φανεί από τις συζητήσεις που θα γίνουν.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close