ΔήμοςΗ Πόλη Μας

Φτου κι απ΄ την αρχή στη Βουλή για μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ξεκίνησε τη συζήτηση των τριών νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι να εργαστεί εντατικά με στόχο αυτά να ψηφιστούν σε νόμους ως τον Οκτώβριο, πριν δηλαδή μπούμε σε προεκλογική περίοδο (βουλευτικές 2021).

Με το καλημέρα της συζήτησης όμως στην Επιτροπή διαφάνηκαν θεμελιώδεις διαφωνίες των κομμάτων, μερικές από τις οποίες αν δεν γεφυρωθούν είναι πολύ αμφίβολο αν θα έχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Υποτίθεται ότι προηγήθηκε διαβούλευση επί αρκετό διάστημα και καταλήξαμε στα Νομοσχέδια. Η Ένωση Δήμων για παράδειγμα αποφάσισε ότι δεν θα γίνουν δημοψηφίσματα για τις συνενώσεις. Τώρα το θέμα τίθεται ως ένα από τις σοβαρότερες διαφωνίες. Φτου κι από την αρχή δηλαδή…

Συγκεκριμένα στις περίπου 500 σελίδες των τριών σχετικών νομοσχεδίων η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου κατέγραψε αρκετές σοβαρές διαφωνίες. Οι κυριότερες διαφωνίες αυτές είναι:

  • Παράταση των υφιστάμενων Δημοτικών Συμβουλίων. Η κυβέρνηση ζητά οι επόμενες τοπικές εκλογές να γίνουν τον Μάιο του 2024, μαζί με τις ευρωεκλογές, αντί τον Δεκέμβριο του 2021, για να δοθεί χρόνος εφαρμογής της μεταρρύθμισης. Ο γενικός εισαγγελέας γνωμάτευσε ότι δεν είναι αντισυνταγματική η αναβολή των εκλογών. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αντιτίθενται, ενώ συμφωνεί ο ΔΗ.ΣΥ.
  • Διενέργεια δημοψηφίσματα: Θέση της κυβέρνησης είναι να μην διεξαχθούν. Το ΑΚΕΛ θέτει θέμα διενέργειας δημοψηφισμάτων. Το ΔΗΚΟ όπως λένε οι πληροφορίες, συμφωνεί να μην γίνουν, αλλά από την άλλη εκφράζει προβληματισμούς.
  •  Για τις Σχολικές εφορείες η κυβέρνηση εισηγείται στα νομοσχέδια την ένταξης τους Δήμους. Συμφωνούν η Ένωση Δήμων, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, ενώ διαφωνεί το ΔΗΚΟ.

Άλλα θέματα που τίθενται είναι :

*Διοικητική δομή των πέντε επαρχιακών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που προτείνονται. Είναι οργανισμοί που θα αναλάβουν τη διαχείριση  θεμάτων όπως υδατοπρομήθεια, αποχετευτικό και στερεά απόβλητα.

*Εκλογική διαδικασία για ανάδειξη δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων.

*Ποιοι Δήμοι θα αναλάβουν εξ αρχής Πολεοδομικές αρμοδιότητες και ποιοι Δήμοι αργότερα.

Για καλύτερη οργάνωση στη συζήτηση που θα αρχίσει εντατικά από την ερχόμενη Δευτέρα, συστάθηκε  ad hoc επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από: Ελένη Μαύρου (ΑΚΕΛ), Γιώργο Κάρουλα (ΔΗΣΥ), Πανίκο Λεωνίδου (ΔΗΚΟ), Κωστή Ευσταθίου (ΕΔΕΚ) και εκπρόσωπο του ΕΛΑΜ.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close