ΕιδήσειςΚύπρος

Φυσική παρουσία μόνο για εμβολιασμένους φοιτητές και όσους νόσησαν αποφάσισε το ΤΕΠΑΚ

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με Covid-19 θα επιτρέπεται η φυσική παρουσία φοιτητών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, για το φθινοπωρινό εξάμηνο, αποφάσισε σήμερα η Σύγκλητος. Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε φοιτητές.
 
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου αναφέρεται ότι ενώπιον της Συγκλήτου τέθηκαν τρεις ολοκληρωμένες εισηγήσεις, ενώ μετά από εκτενή διάλογο και «σε βάθος προβληματισμό, με τη συμμετοχή όλων των μελών, όπου αξιολογήθηκαν οι αδυναμίες και τα ισχυρά σημεία κάθε πρότασης, η Σύγκλητος αποφάσισε να υιοθετήσει την εισήγηση που παρουσιάστηκε από τα μέλη της Συγκλήτου που προέρχονται από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου».

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, προστίθεται, η πολύ ψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα του ιού, οδηγεί σε έξαρση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα ανάμεσα σε όσους δεν έχουν ανοσία μέσω εμβολιασμού ή νόσησης.

«Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός αυτών που θα χρειαστούν νοσηλεία αναμένεται να είναι πολύ πέραν των αντοχών του συστήματος υγείας, το οποίο απειλείται πλέον με κατάρρευση», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι «ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως εφαρμοστεί ένα πρωτόκολλο το οποίο δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για όσους θα επιστρέψουν στους χώρους του Πανεπιστημίου, δεν συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων και προστατεύει το σύστημα υγείας και γενικότερα τη δημόσια υγεία».

Ο καλύτερος τρόπος ατομικής προστασίας αλλά και του συστήματος υγείας, σημειώνεται, είναι ο εμβολιασμός και η απόκτηση ανοσίας από ένα πολύ ψηλό ποσοστό του πληθυσμού (πέραν του 90% με τα σημερινά δεδομένα), ενώ υποδεικνύεται πως, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα από το Υπουργείο Υγείας στοιχεία, η ανοσία ανάμεσα στις ηλικίες 18-24 λόγω εμβολιασμού ή νόσησης βρίσκεται περίπου στο 50%.

«Το ποσοστό αναμένεται και επιδιώκουμε να αυξηθεί, ωστόσο, είναι βέβαιο πως στις 30 Αυγούστου που θα προσέλθουν για τη βδομάδα ενημέρωσης οι νέοι φοιτητές και στις 6 Σεπτεμβρίου που αρχίζουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, δεν θα βρισκόμαστε στο σημείο όπου ο ιός θα έχει μετατραπεί σε ενδημικό για να μπορούμε να λειτουργήσουμε με φυσική παρουσία χωρίς αυστηρό πρωτόκολλο και μέτρα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα από το χαμηλό ανοσίας ανάμεσα στο φοιτητικό πληθυσμό, η Σύγκλητος έλαβε υπόψη τις διάφορες ιδιαιτερότητες που έχει η λειτουργία ενός Πανεπιστημίου με διάσπαρτα κτίρια, γραφεία, αίθουσες, εργαστήρια και άλλες υποδομές στο κέντρο της Λεμεσού και το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη επανεκκίνηση του πρέπει να βασιστεί σε μέτρα που να είναι πρακτικά εφαρμόσιμα.

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν, αναφέρεται, έγιναν με στόχο την επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου με φυσική παρουσία και τη διασφάλιση πως όλοι ανεξαίρετα οι φοιτητές μετέχουν της μαθησιακής διαδικασίας σε συνθήκες ασφάλειας για όλους και για συμβολή στη γενικότερη προστασία της δημόσιας υγείας του τόπου.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε όπως όλα τα μαθήματα θα διδάσκονται από διδακτικό προσωπικό που κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από την ασθένεια COVID-19 και όλοι οι φοιτητές εγγράφονται και παρακολουθούν τα μαθήματά τους.

Επίσης, όσοι φοιτητές κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από την ασθένεια COVID-19 θα συμμετέχουν στα μαθήματα με φυσική παρουσία, ενώ οι υπόλοιποι θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως, σύμφωνα με σχετικές ρυθμίσεις.

Τέλος, αποφασίστηκε όπως όλες οι τελικές εξετάσεις θα γίνουν με φυσική παρουσία, με safe pass, σύμφωνα με τα ισχύοντα διατάγματα του Υπουργού Υγείας.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, η ηγεσία του Πανεπιστημίου θα ενημερώσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, τόσο τα μέλη του προσωπικού, όσο και τους φοιτητές για το πρωτόκολλο που έχει αποφασιστεί και τις πρακτικές ρυθμίσεις, ενώ θα έχει ειδικές συναντήσεις με τη Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου.

Η ανακοίνωση καλεί ακόμη τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να προχωρήσουν σε εμβολιασμό αξιοποιώντας και το walk in εμβολιαστικό κέντρο που θα λειτουργήσει την προσεχή Παρασκευή, 27 Αυγούστου, στο κτίριο «Τάσσος Παπαδόπουλος».

Την αντίδραση των φοιτητικών παρατάξεων προκάλεσε η συγκεκριμένη απόφαση και ήδη με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο, η Φ.Π.Κ Πρωτοπορία ΤΕΠΑΚ και Προοδευτική Κ.Φ ΤΕΠΑΚ εκφράζουν την αντίθεση και την απογοήτευση τους, με την τελευταία να οργανώνει αύριο, Τετάρτη, εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Related Articles

Back to top button
Close