ΕιδήσειςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματική στήριξη σε καταναλωτές μεταξύ των εργαλείων Κομισιόν για αντιμετώπιση της κρίσης στις τιμές ενέργειας

Χρηματική στήριξη στους καταναλωτές μεταξύ των εργαλείων αντιμετώπισης της κρίσης στις τιμές ενέργειας, που παρουσίασε η Κομισιόν.
 
Το πακέτο προτάσεων και εργαλείων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και των τιμών της ενέργειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης η Κομισιόν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων.
 
Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν εισηγείται αναστολή πληρωμών των λογαριασμών ηλεκτρισμού για ευάλωτα νοικοκυριά, μείωση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και χρηματική στήριξη.
 
Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον επεσήμανε σε δηλώσεις της κατά την παρουσίαση του πακέτου πως τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν οικονομικά καταναλωτές και επιχειρήσεις, χάρη στην αυξημένη τιμή του άνθρακα στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS).

Όπως είπε, η αύξηση αυτή έχει φέρει και αύξηση στα έσοδα των κρατών μελών από τον ETS κατά 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η Κομισιόν δρομολογεί πρόταση για από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου από κράτη μέλη σε εθελοντική βάση και βελτίωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Την «εργαλειοθήκη», που περιλαμβάνει καθοδήγηση για μέτρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη μέλη για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών, και μεσοπρόθεσμα μέτρα για ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγοράς ενέργειας στο μέλλον, παρουσίασε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Όπως σημείωσε η κ. Σίμσον, οι πολίτες σε όλη την ΕΕ βλέπουν τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού να κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα χρόνων, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης ενέργειας λόγω της ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Οι προτάσεις της Κομισιόν, ανέφερε, στοχεύουν βραχυπρόθεσμα στην προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα.

Βραχυπρόθεσμα, η κ. Σίμσον επεσήμανε πως τα κράτη μέλη είναι αυτά που έχουν αρμοδιότητα και βρίσκονται σε θέση να προχωρήσουν σε μέτρα αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών. Σημείωσε πως τα μέτρα σε κάθε χώρα πρέπει να απαντούν στις τοπικές ανάγκες καθώς το ενεργειακό μείγμα (μείγμα καυσίμων και πηγών ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού) διαφέρει από κράτος μέλος σε κράτος μέλος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Related Articles

Back to top button
Close