Υγεία

Όμικρον: Φόβοι ότι «ξεφεύγει» από τα εμβόλια – Ανησυχία ότι θα κατακλύσει την Ευρώπη

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει με την εμφάνιση λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, της μετάλλαξης Όμικρον, του κοροναϊού, όπως ονόμασε ο ΠΟΥ τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Ενδεικτικό της αγωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων συγκλήθηκε αμέσως ο ΠΟΥ, κάνοντας λόγο για «στέλεχος ανησυχίας» ενώ αστραπιαία ήταν και η αντίδραση της Ε.Ε, κλείνοντας τα σύνορα της σε Αφρικανικές χώρες.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων τα οποία ισχύουν από σήμερα. Πρόκειται για αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις χώρες της νότιας Αφρικής, μεταξύ των οποίων και διακοπή των πτήσεων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε πως ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η μετάλλαξη ‘Ομικρον στην Ευρώπη είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός». Η νέα παραλλαγή του ιού εντοπίστηκε ήδη στην «καρδιά» της Ευρώπης: το Βέλγιο, αφαιρώντας κάθε περιθώριο καθησυχασμού για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ στην Ολλανδία οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεκάδες επιβάτες δύο πτήσεων από την περιοχή αυτή, πιθανόν έχουν μολυνθεί από τη νέα μετάλλαξη.

Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά την εφιαλτική αυτή κατάσταση που δημιουργεί η νέα μετάλλαξη και ταυτόχρονα εξετάζει το πως θα πορευτεί η χώρα με ασφάλεια στις γιορτές.

Οι ειδικοί δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους,  κάνοντας λόγο για μια από τις πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις. Περιμένουν «με κομμένη» την ανάσα, περισσότερα στοιχεία, καθώς φοβούνται ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή, ενδεχομένως να μην επηρεάζεται από τα εμβόλια.

«Περιμένουμε με κομμένη την ανάσα»

«Εκείνο που ανησυχεί είναι ότι η μετάλλαξη αυτή έχει πολλές αλλαγές στο κομμάτι του ιού που καταφέρνει να προσβάλει τα ανθρώπινα κύτταρα. Φοβόμαστε μην είναι τόσο διαφορετική ώστε να μην επηρεάζεται από τα εμβόλια, ή να είναι τόσο διαφορετική που να είναι πιο μεταδοτική. Οι επιστήμονες περιμένουν με κομμένη ανάσα. Φαίνεται ότι είναι πολυμεταδοτική χωρίς να έχουμε δεδομένα ακόμα. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με επιστήμονες της Νότιας Αφρικής», είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη.

«Δεν ξέρουμε αν μπορεί να ξαναμολυνθεί με τη νέα μετάλλαξη κάποιος που έχει περάσει κοροναϊό, ή αν θα μας καλύπτουν πλήρως τα εμβόλια. Προσωπικά πιστεύω ότι σε ένα μέρος θα μας καλύπτουν. Ήδη οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες, να είναι έτοιμοι ώστε να υπάρξει σύντομα ένα νέο εμβόλιο που να καλύπτει και αυτή τη μετάλλαξη», εξήγησε η ίδια.

Απαντώντας στο πόσα εμβόλια θα χρειαστεί να κάνουμε μέχρι να τελειώσουμε με την πανδημία, η κ. Λινού είπε ότι «Δε νομίζω ότι πρέπει να μας ανησυχεί το πόσα εμβόλια θα κάνουμε. Της γρίπης οι μεγαλύτεροι το κάνουμε κάθε χρόνο. Ανησυχητικό είναι να μην προλάβουμε να έχουμε εμβόλιο. Το εμβόλιο μας προφύλαξε μέχρι σήμερα. Απλά δεν ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη. Για ένα διάστημα θα παλεύουμε ακόμα με τη Δέλτα».

«Για αυτό ο ΠΟΥ πίεζε για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, γιατί ο ιός μεταλλάσσεται στο ανθρώπινο σώμα», τόνισε.

Πιο μεταδοτική, πιο επικίνδυνη

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την παραλλαγή Όμικρον, ως την πιο ανησυχητική που έχουν δει έως σήμερα καθώς περιέχει πολλές μεταλλάξεις, που δεν την κάνουν μόνο πιο μεταδοτική αλλά ίσως και να τη βοηθούν να προσβάλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ECDC τονίζει ότι «Το στέλεχος Όμικρον είναι η πλέον αποκλίνουσα απειλή του κοροναϊού που έχει ανιχνευθεί σε σημαντικούς αριθμούς μέχρι στιγμής στην πανδημία, εγείροντας ανησυχίες ότι μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα, σημαντική πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολών και αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης».

Οι ανησυχίες αυτές, αλλά και η μαζική επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ευρώπη οδήγησαν σε μίνι «κραχ» τις διεθνείς αγορές, καθώς πάνω από την υφήλιο πλανάται και πάλι η σκιά των lockdown σε ενδεχόμενη έξαρση των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού.

Τι συμβαίνει με τα εμβόλια

«Μεταλλάξεις περιμέναμε, το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό. Μπορεί να δούμε και άλλες. Δε χρειάζεται πανικός. Είναι μια μετάλλαξη που προσπαθούμε να δούμε αν είναι πολύ μεταδοτική, περισσότερο από τη Δέλτα, και το πώς την καλύπτουν τα εμβόλια. Αν την καλύπτουν θα είναι μια μετάλλαξη όπως οι άλλες που διαχειριζόμαστε. Θα έχουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αυτές τις ημέρες και θα περάσουμε στη διαχείριση», ανέφερε μιλώντας στο MEGA,  η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Pfizer και Moderna ανακοίνωσαν ότι αν χρειαστεί μέσα σε 100 ημέρες μπορούν να έχουν νέο εμβόλιο που να καλύπτει και τη νέα μετάλλαξη. Τις αποφάσεις θα τις πάρουμε όταν έχουμε στοιχεία. Αν χρειαστεί αναπροσαρμογή του εμβολίου, θα κάνουμε νέο εμβόλιο για να καλύψουμε αυτή τη μετάλλαξη. Αλλά οι πιθανότητες είναι τα εμβόλια που έχουμε ήδη στα χέρια μας να καλύπτουν και αυτή τη μετάλλαξη»,  πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «οι μεταλλάξεις που μπορεί να κάνει ο ιός είναι άπειρες. Χρειάζεται προσοχή, μάσκα, μέτρα ατομικής προστασίας, και έλεγχος στους ανθρώπους που έρχονται με τις πτήσεις από το εξωτερικό».

ΠΗΓΗ: in.gr

Related Articles

Back to top button
Close