ΑπόψειςΆρθρα

Ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν

Ανδρέας Μ. Βασιλείου*

Αυτό και μόνον θα μπορούσε να λεχθεί για το αποτέλεσμα της ούτω καλούμενης τριμερούς «άτυπης» συνάντησης (Γκουντέρες-Αναστασιάδη-Τατάρ) της Νέας Υόρκης. Όπερ σημαίνει εντυπωσιακή προσπάθεια που καταλήγει σε ασήμαντο αποτέλεσμα όπως συνέβηκε με την «άτυπη».

Ούτε ένα ανακοινωθέν δεν μπόρεσε να εκδώσει ο Γ. Γραμματέας του ΟΗΕ αφού η Τουρκία δεν συμφωνούσε πώς θα χαρακτηριστεί ένας ως ειδικός αντιπρόσωπος, προσωπικός απεσταλμένος, σύμβουλος κ.τ.λ. που θα διόριζε ο Γκουντέρες.

Είχαμε περί τους 30 τέτοιους Υπάτους, Ανθυπάτους ή και Αποπάτους (ως θα έλεγε και ο αείμνηστος Θεμιστοκλής Δέρβης) μετά την τουρκική εισβολή μερικοί των οποίων διακρίθηκαν για την άγνοια του Κυπριακού προβλήματος και άλλοι για τη φαιδρότητα ή/και επιπολαιότητά τους. 

Διά τη σοβαρότητά του διακρίθηκε μόνον ο Γκάλο Πλάζα, αργότερα πρόεδρος του Ισημερινού που επεσήμανε το ανέφικτο της Ομοσπονδίας.

Αντί λοιπόν η ούτω καλούμενη «άτυπη» συνάντηση να ασχοληθεί με την ουσία του Κυπριακού και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ έγινε περισσότερος λόγος για τις ούτω καλούμενες «τεχνικές επιτροπές» και τα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)» αφού ο Τατάρ επαναλάμβανε τον αμανέ (μακρόσυρτο τουρκικό τραγούδι) περί λύσεως «δύο κρατών», ισότιμες κυριαρχίες, διεθνούς εκπροσώπησης κ.τ.λ. αν και διακήρυξε και σε κάποιο στάδιο ότι η Κύπρος πρέπει να επιστραφεί στην Τουρκία!

Διά να μην συρθούμε και πάλι σε μια νέα «άτυπη» έχω την ισχυρή άποψη ότι εμείς θα πρέπει να πληροφορήσουμε τον κ. Γκουντέρες ότι προϋποθέσεις είναι και τα ακόλουθα:

  1. Συζητάμε μόνο την ουσία του Κυπριακού και την εφαρμογή όλων των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
  2. Τερματισμό όλων των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και δημιουργία συνεχώς νέων τετελεσμένων.
  3. Εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 και 789 για την Αμμόχωστο.
  4. Εφαρμογή των προνοιών συμφωνίας της ούτω καλούμενης Γ΄ Βιέννης για τους εγκλωβισμένους και της Καρπασίας.
  5. Δημοσιοποίηση των αρχείων του τουρκικού στρατού όσον αφορά την τύχη των αγνοουμένων.

Διαφορετικά δεν θα έχουμε διάλογο/διαπραγματεύσεις αλλά και πάλι «κουβέντες του καφενείου».

Ας σημειωθεί ότι ο Τατάρ βαυκαλίζεται (παραπλανά, εξαπατά) ότι «οι τεχνικές επιτροπές» και τα ΜΟΕ εδραιώνουν την ύπαρξη «δύο κρατών» που συνεργάζονται μεταξύ των! Συνεπώς ας μην του το επιτρέψουμε.

Να διακηρύξουμε λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι «ΜΟΕ» και Τεχνικών Επιτροπών» και ας τοποθετήσουμε το πρόβλημά μας σε αυτές τις βάσεις.

Υ.Γ. Η απάντησή μας στην εγκατάσταση του Ρωσικού Πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία πρέπει να είναι μία. Χωρίς τυμπανοκρουσίες όπως συνέβηκε στο παρελθόν να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς των S-300 από την Κρήτη στην Κύπρο όπως ήταν και ο λόγος για τον οποίον αγοράστηκαν.

*Πρώην συνδικαλιστής

Related Articles

Back to top button
Close