ΕκκλησίεςΗ Πόλη Μας

2ο Παιδικό, Νεανικό και Βιωματικό Φεστιβάλ «Αγαπώ τη Φύση, Αγαπώ τη Ζωή»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο Παιδικό, Νεανικό και Βιωματικό Φεστιβάλ της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασσού και Ορεινής, που διοργανώθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 στο προαύλιο χώρο της Μητροπόλεως στο Επισκοπειό. Φέτος το Φεστιβάλ είχε θέμα: «Αγαπώ τη Φύση, Αγαπώ τη Ζωή» και στόχος ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών στην οικολογική συνείδηση και στη συμβολή τους απέναντι στην προστασία της φύσης και της αγάπης για τη ζωή. 

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν πέρα των 300 παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της μητροπολιτικής περιφέρειας. Τα παιδιά έγιναν οι μικροί πρωταγωνιστές μέσα από διάφορα παιχνίδια, κατασκευές και παρουσιάσεις που περιείχαν οι δώδεκα σταθμοί ευαισθητοποίησης. Η όλη εκδήλωση ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αποστόλου Ανδρέα και πάντων των Ρώσων Αγίων, ιεραρχούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐα, ο οποίος στη συνέχεια καλωσόρισε τα παιδιά στο συνοδικό της Μητροπόλεως.

Στο σταθμό Οικολογίας συμμετείχαν ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου μαζί με την ομάδα μαθητών και δασκάλων του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Ταμασσού, με σημαντική την παρουσίαση του σπουδαίου έργου του εν λόγω σχολείου σε σχέση με την ανακύκλωση. 

Στο σταθμό Οδικής Κυκλοφορίας συμμετείχαν η Αστυνομία Κύπρου σε συνεργασία με την Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Frederick. Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας Κύπρου πρόσφεραν πολύτιμες συμβουλές για τον τρόπο προστασίας της ζωής των παιδιών όταν φορούν τις ζώνες ασφαλείας στο αυτοκίνητο και όταν διασταυρώνουν τον δρόμο. Η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Frederick μέσα από μαθήματα προγραμματισμού, βοήθησε τα παιδιά να αντιληφθούν τους κανόνες οδήγησης για την αποφυγή ατυχημάτων.

Ο σταθμός Χειροτεχνιών χωριζόταν σε 4 βιωματικά εργαστήρια, στα οποία με την χρήση ανακυκλώσιμων υλικών προωθούσαν την δημιουργία διαφόρων κατασκευών και σκευασμάτων για καθημερινή χρήση, π.χ. στολισμός ξύλινης κουτάλας, κατασκευή περιστεριών από χαρτί, σβούρες από παλιά CDs. Στον σταθμό χειροτεχνιών συμμετείχε και η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου – Υπουργείο Παιδείας.

Αυτό που ενθουσίασε τα παιδιά ήταν η παρασκευή καλλυντικών με υλικά από την φύση,  όπως αλοιφή χειλιών από κερί και λάδι καρύδας. Στο σταθμό Δραστηριοτήτων συμμετείχαν τα στελέχη της σύναξης νέων Λυθροδόντα, που μέσα από βιωματικές μικρές εργασίες τα παιδιά μάθαιναν για τους κανόνες ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Στους σταθμούς Μουσικής και Πανό, τα παιδιά κατασκεύασαν μέσα από παιχνίδι διάφορες δημιουργίες για την προστασία του Περιβάλλοντος και την ομορφιά της φύσης μέσα από την τέχνη και την φαντασία τους.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά υπήρχαν επιπλέον σταθμοί για την προαγωγή της φυσικής και πνευματικής καλλιέργειας μέσα από την αγάπη για την ζωή. Συγκεκριμένα, στο σταθμό Survivor, οι εκπρόσωποι του Εθελοντικού Τμήματος Εκτάκτων Αναγκών (Ε.Τ.Ε.Α.) δημιούργησαν ένα στίβο μάχης που μέσα από ακολουθία δοκιμασιών τα παιδιά έμαθαν τους κανόνες και τις ασκήσεις επιβίωσης.

Στο σταθμό Προσκοπείο, τα στελέχη του 282ου Σύστημα Προσκόπων Ταμασσού μέσα από βιωματικά παιχνίδια, που τα παιδιά απόλαυσαν, δίδαξαν τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και φιλανθρωπίας που βασίζονται σε τρεις γενικές Αρχές, που αντιπροσωπεύουν τους θεμελιώδεις νόμους και τα πιστεύω τους. Αυτά αναφέρονται ως «Καθήκον προς τον Θεό», «Καθήκον προς τους άλλους» και «Καθήκον προς τον εαυτό μας.»

Για την καλλιέργεια της συναισθηματικής οικολογίας, στο σταθμό Αγιογραφίας, έμπειροι αγιογράφοι μετέφεραν την αγάπη για την εκκλησιαστική τέχνη στα παιδιά για εναλλακτικό τρόπο ενασχόλησης. Παρομοίως στο σταθμό Χορού, καταξιωμένοι δάσκαλοι χορού έμαθαν διάφορες διασκεδαστικές χορογραφίες μέσα από ήχους έντονης μουσικής, που τα παιδιά εκτονώθηκαν και χάρηκαν.

Στο σταθμό του Μουσείου έγινε μια ξενάγηση των παιδιών από την κ. Ουρανία Περδίκη.

Στο σταθμό κρυμμένου θησαυρού ο κ. Στέλιος Οδυσσέως με διάφορες δραστηριότητες προσπάθησε να φέρει τα παιδιά κοντά στο Ρωσικού τύπου Ιερό Ναό και να τον γνωρίσουν καλύτερα.

Στον τελευταίο σταθμό Ασφάλειας Διαδικτύου, έγινε προβολή εκπαιδευτικού υλικού και συζήτηση με τα παιδιά για την καλλιέργεια θεμελιωδών κανόνων χρήσης του διαδικτύου. Όπως, επίσης διασκέδασαν το παιχνίδι για τη διαφορά μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, όπου βρίσκεται η ομορφιά της ζωής.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να προγευματίσουν και να γευματίσουν με προσφορές πολλών χορηγών.  Τέλος, τα παιδιά έφυγαν με πολλή χαρά και ικανοποίηση από την εκδήλωση με την παράκληση όπως το φεστιβάλ αυτό επαναληφθεί.  

ΠΗΓΗ: Ιερά Μητρόπολη Ταμασσού

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close