Ατζέντα

5 Ιουνίου 1962: Ο Μακάριος συναντάται στις ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Τζόν Κένεντι

Σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου 1962, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επισκέπτεται τις ΗΠΑ και έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόν Κένεντι.

Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από το 1960 μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 1963 οπότε δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας. Γεννήθηκε το 1917 στο Μπρουκλάιν της Μασαχουσέτης. Στον πολιτικό στίβο εισήλθε σε ηλικία 29 χρόνων, όταν τον Νοέμβριο του 1946 εξελέγη μέλος του Κογκρέσου.

Ο Τζον Φ. Κέννεντυ διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την εποχή που η Κύπρος έκανε τα πρώτα της βήματα ως ανεξάρτητο κράτος κι αντιμετώπιζε σοβαρότατα, ήδη, προβλήματα που ξεκινούσαν από τις περίεργες και μη ικανοποιητικές συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου που είχαν επιβληθεί στον κυπριακό λαό. Στην προσπάθειά του να τροποποιήσει προς το καλύτερο τους όρους των συμφωνιών (από τις οποίες προήλθε και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας), ο πρόεδρος της Κύπρου αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε στραφεί για συμπαράσταση και προς τον πρόεδρο Κέννεντυ, με τον οποίο είχε συνομιλίες κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 1962. Συγκεκριμένα, η επίσκεψη έγινε στις 5 Ιουνίου 1962 με τον οποίο συζήτησε την πρόταση του για τροποποίηση μερικών άρθρων του Συντάγματος, συνολικά δεκατριών, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλότερη λειτουργία του κράτους. Ο πρόεδρος Κέννεντυ επέδειξε κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Κύπρος, και η μοίρα του νησιού θα ήταν ίσως πολύ διαφορετική εάν δεν εδολοφονείτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανταρσία των Τουρκοκυπρίων και οι ωμές επεμβάσεις της Τουρκίας στο νησί, άρχισαν ένα περίπου μήνα μετά το θάνατο του Τζον Κέννεντυ.

Ο Τζον Κέννεντυ τιμήθηκε στην Κύπρο με τρία γραμματόσημα που φέρουν την προσωπογραφία του, και που εκδόθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου 1965. Σ’ αυτά αναγράφεται η φράση “.. self- determination for Cyprus…” (=«…αυτοδιάθεση για την Κύπρο…»), από ομιλία του Κέννεντυ υπέρ της Κύπρου που είχε γίνει στις 13 Μαρτίου 1956 στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Από τα άλλα μέλη της οικογένειας Κέννεντυ, ο αδελφός του προέδρου Ρόμπερτ Κέννεντυ δολοφονήθηκε το 1968, ενώ ήταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας του. Ο τρίτος αδελφός του προέδρου, ο Έντουαρντ Κέννεντυ, είναι γερουσιαστής. Έχει επισκεφθεί την Κύπρο και με επανειλημμένες δηλώσεις και άλλες ενέργειές του εξέφρασε υποστήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

ΠΗΓΗ: polignosi

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close