Υγεία

678 νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος στην Κύπρο το διάστημα 2000-2017

Εξακόσια εβδομήντα οκτώ νέα περιστατικά σημειώθηκαν στην Κύπρο τη χρονική περίοδο 2000-2017, που αφορούσαν στον καρκίνο του στόματος, ενώ ειδικότερα την τελευταία πενταετία διαγιγνώσκονται περί τα 45 με 55 νέα περιστατικά ετησίως με τους άντρες να παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα προσβολής από τις γυναίκες, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή την εκστρατεία πρόληψης κατά Καρκίνου του Στόματος, που θα διεξαχθεί από τις 30/11/20 μέχρι τις 6/12/2020, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως ο καρκίνος του στόματος και του στοματοφάρυγγα αποτελούν τον 8ο πιο συχνό καρκίνο στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι υπολογίζεται ότι ετησίως στην Ευρώπη καταγράφονται περί τα 100.000 νέα περιστατικά.

Μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, αλλά και εντός των ίδιων των χωρών παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στον αριθμό των νέων περιστατικών που σχετίζονται με την διαφορετική έκθεση των πολιτών τους στους παράγοντες κινδύνου, αλλά και με το επίπεδο ανάπτυξης των χωρών και την προσβασιμότητα στο Σύστημα Υγείας.

Στην Κύπρο, κατά τη χρονική περίοδο 2000-2017, σημειώθηκαν 678 νέα περιστατικά που αφορούσαν καρκίνο στο χείλος, τη γλώσσα, το στόμα, τους σιαλογόνους αδένες τις αμυγδαλές και το στοματοφάρυγγα (κατηγορίες C0 – C10). Ειδικότερα την τελευταία πενταετία παρατηρούμε να διαγιγνώσκονται περί τα 45-55 νέα περιστατικά ετησίως με τους άντρες να παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα προσβολής από τις γυναίκες, πιθανόν λόγω και του αυξημένου αριθμού καπνιστών μεταξύ του αντρικού πληθυσμού σε σχέση με τις γυναίκες. Συνηθέστερα τα περιστατικά καρκίνου του στόματος εντοπίζονται στα πλάγια χείλη της γλώσσας και στο έδαφος του στόματος.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος αυξάνει ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών. Κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνισή του είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ. Επιδημιολογικά στοιχεία αναδεικνύουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζεται η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, ενώ και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος. Κλινικά, ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται με τη μορφή λευκής ή ερυθρής πλάκας, καθώς και με τη μορφή πληγής ή όγκου συνηθέστερα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος. Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως μέσα από τη σωστή αυτοεξέταση που πρέπει να γίνεται από όλους μια φορά το μήνα, αλλά και μέσα από τις τακτικές ανά εξάμηνο επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Η εύκολη προσβασιμότητα της στοματικής κοιλότητας στην κλινική εξέταση δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης με θετικές επιπτώσεις στη συνέχεια τόσο στο προσδόκιμο επιβίωσης όσο και στην ποιότητα ζωής. Η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του στόματος αποτυπώνεται παραστατικά στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αναφέρει ότι με την υιοθέτηση σωστών στρατηγικών πρόληψης, τα νέα περιστατικά καρκίνου μπορούν να μειωθούν κατά 30% ενώ αν ο καρκίνος του στόματος εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης αυξάνεται από 50% σε 80%.

Επενδύοντας στην πρόληψη και αποσκοπώντας σε ενημέρωση του κοινού για την ασθένεια, οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και η Κλινική της Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ΟΚΥπΥ, οργανώνουν για 8η συνεχή χρονιά εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του στόματος, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου 2020.

Λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επικρατούν και στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τα ευρύτερα μέτρα που λαμβάνονται για αναχαίτιση της πανδημίας, οι φετινές εκδηλώσεις θα διαφοροποιηθούν και θα περιλαμβάνουν διαδικτυακά σεμινάρια επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας με θέματα όπως τη διαχείριση των επιπλοκών που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα μετά τις ογκολογικές θεραπείες, αλλά και τις χειρουργικές επεμβάσεις. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, σε όλους τους ασθενείς που θα επισκέπτονται για προγραμματισμένο ραντεβού τις Οδοντιατρικές Κλινικές που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτήρια, θα δίνεται σχετικό ενημερωτικό υλικό, ενώ θα γίνεται εξατομικευμένη ενημέρωση και εξέταση.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close