ΕιδήσειςΚόσμος

OHE: Ανησυχία για τη φυλάκιση της 37χρονης που κατέγραφε την πανδημία στη Γουχάν

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την ποινή τετραετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε από κινεζικό δικαστήριο στην «πολίτη δημοσιογράφο» Τζανγκ Ζαν, η οποία έστελνε ρεπορτάζ από τη Γουχάν στα πρώτα στάδια της πανδημίας, και επανέλαβε την έκκληση για την απελευθέρωσή της.

«Θέταμε το θέμα της στις αρχές σε όλη τη διάρκεια του 2020 ως παράδειγμα της υπερβολικής καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης που συνδέεται με την COVID-19 και συνεχίζουμε να καλούμε για την απελευθέρωσή της», ανέφερε μέσω του Twitter το Γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κινεζικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα στην Τζανγκ ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για «υποκίνηση ταραχών», ανακοίνωσε ο συνήγορός της.

Ποια είναι η 37χρονη

Η Τζανγκ Ζαν κρίθηκε ένοχη για «φιλονικίες και πρόκληση προβλημάτων», συχνή κατηγορία εναντίον ακτιβιστών.

Η 37χρονη πρώην δικηγόρος συνελήφθη τον Μάιο και κάνει απεργία πείνας εδώ και αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, η υγεία της είναι σε κακή κατάσταση.

Η Ζαν είναι μια από τους πολλούς πολίτες που έχουν μπλεξίματα επειδή έκαναν ανταπόκριση από την Ουχάν. [σ.σ. Citizen journalism: η δημοσιογραφία που ασκείται από κάθε πολίτη, που δεν είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος, συχνά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και του ίντερνετ].

Στην Κίνα δεν υπάρχουν ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και οι αρχές είναι γνωστές για την αυστηρή στάση τους απέναντι σε πληροφοριοδότες που θεωρείται ότι υποτιμούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close