ΕιδήσειςΚόσμος

Spiegel: Ερντογάν και Τραμπ ενέχονται στην υπόθεση Halkbank

Με τίτλο «Η Bad Bank του Ερντογάν», το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται στην τουρκική τράπεζα Halkbank, στην περιπέτεια της οποίας φέρεται να εμπλέκεται όχι μόνο ο Τούρκος πρόεδρος αλλά και ο τέως ομόλογός του των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα τονίζει τον κίνδυνο που διατρέχει η τουρκική οικονομία αν η Halkbank υποχρεωθεί σε αποζημίωση.

Όπως επισημαίνει το έγκυρο περιοδικό, «μία δίκη στη Νέα Υόρκη καλείται να διαλευκάνει ένα διεθνές πολιτικό και οικονομικό θρίλερ: Συμμετείχε η τουρκική τράπεζα Halkbank στην παράκαμψη κυρώσεων κατά του Ιράν; Στην υπόθεση φαίνεται να έχουν εμπλακεί βαθιά ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ».

Η γερμανική επιθεώρηση επισημαίνει ότι «εάν καταδικαστεί, η Halkbank απειλείται στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή με αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift. Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει στις διεθνείς συναλλαγές. Αυτό θα ήταν το τέλος της».

Αλλά η υπόθεση δεν τελειώνει εκεί, αναφέρει το Spiegel: «Ήδη σήμερα η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Μία χρεοκοπία της Halkbank θα μπορούσε να είναι η οριστική ταφόπλακα. Εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές στην Τουρκία θα έχαναν τις οικονομίες τους. Η λίρα θα συνέχιζε να διολισθαίνει», εκτιμά.

«Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι για τo τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση από το 2001, όταν μέσα σε μία νύχτα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είχαν οδηγηθεί στην πτώχευση», συμπληρώνει το περιοδικό.

Πηγή: Deutsche Welle

Related Articles

Back to top button
Close