ΕιδήσειςΚόσμος

Tο ΕΚ υιοθέτησε Ψήφισμα για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές, επί συνόλου 694 ψηφισάντων το ΕΚ υιοθέτησε την έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Στην έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, “σημειώνει με σοβαρή ανησυχία ότι τα τελευταία χρόνια, παρόλο που η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα, η κυβέρνησή της έχει επιδιώξει μια συνεχή και αυξανόμενη απόσταση από τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ”.

Η έκθεση καλεί την Κομισιόν να συστήσει στο Συμβούλιο, “σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, προκειμένου και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλιστικό τρόπο και μέσω ενός διαρθρωμένου και περιεκτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου, την καταλληλότητα του ισχύοντος πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί ή, εάν είναι απαραίτητο, να διερευνήσουν πιθανά νέα μοντέλα για μελλοντική σχέση.

Η παράγραφος 6 του κειμένου η οποία αφορά στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είχε περάσει νωρίτερα με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές.

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη παράγραφο επισημαίνεται ότι «μετά την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εσωτερική, τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική».

Τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλισμό και μέσω ενός δομημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου υψηλού επιπέδου, την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις. 

Επισημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται καλόπιστα και δεν θα πρέπει να εκτροχιάζονται ή να ανατρέπονται με βάση απλώς πολιτιστικά ή θρησκευτικά κίνητρα».

Related Articles

Back to top button
Close